Fırsatçılar iş başında! Deprem sonrası çadır ve ilk yardım setlerine zam yağdı Fırsatçılar iş başında! Deprem sonrası çadır ve ilk yardım setlerine zam yağdı

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, zirai don riskine karşı ‘TARSİM’ uyarısında bulundu.  

Yeni Kıroba’nın sorularını yanıtlayan Kendirlioğlu, “Yaklaşık bir ay önce, bir ayı biraz geçen sürede Aydın’da zirai don yaşanmıştı. Sıfırın altında 6 dereceler görülmüştü bazı yerlerde. Bu, Aydın için ender görünen bir hava sıcaklığı. Aydın’da zirai don her yıl yaşanmaz. Geçtiğimiz günlerde kısmi de olsa zirai don yaşandı. Özellikle rakımı yüksek kesimlerde yaşandı. Daha önce enginarlarımız bundan etkilenmişti. Gölhisar Mahallemiz çevresinde takriben 8 – 10 bin dönüm civarında ekilir. Oradan aldığımız bilgiler, küçük de olsa hasarın gerçekleştiği ancak bundan bir ay önceki kadar yoğun olmadığı yönünde” diye konuştu. 

“İŞ İŞTEN GEÇMEDEN ÖNLEM ALINMALI”

Bir ay önceki zirai donun çok daha şiddetli olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, şunları söyledi: “O gün itibarıyla ağaçların çok fazla uyanmaması neticesinde enginar ve meyve ağaçlarında zarar söz konusuydu. Zirai don konusunda çiftçilerimizin çok fazla tedbir alabileceği bir şey yok. Yapabileceğimiz şu var, çiftçilerimiz bu konuda muhakkak TARSİM dediğimiz tarım sigortalarını, iş gerçekleştirmeden önce yaptırsınlar. TARSİM’i muhakkak yaptırsınlar ki gerek kuraklık gerekse de zirai don, taşkın, sel gibi doğal afetlere karşı önlem alınsın. Çünkü zirai donun ne zaman ne şekilde olacağı belli değil.”

“MART’TA 32 DERECELERİ, NİSAN’DA EKSİLERİ GÖRDÜK” 

Hava sıcaklığındaki ani değişimlere işaret eden Kendirlioğlu, “Mart’ta 32 dereceleri gördük, Nisan’da eksileri gördük. Bu doğa olayları buna benzer tabloların yaşanabileceğini gösteriyor. TARSİM çok çok önemli. Nasıl ki, arabalarımıza kasko yaptırıyorsak, TARSİM de çok önemli. Zeytininden tarla ürünlerine kadar her türlü ürün için TARSİM yaptırılmalı” diyerek sözlerini tamamladı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR