Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hakan Kaya, sokak hayvanları sorununun yalnızca barınaklar kurarak çözülemeyeceğini, daha geniş hacimli yaşam parkları kurulması gerektiğini ifade etti.
Odanın faaliyetleri ve gündemdeki sıcaklığını koruyan sokak hayvanları konusunda Yeni Kıroba’nın sorularını yanıtlayan Kaya, “Eylül ayında Aydın Veteriner Hekimleri Odası’nın seçiminde yeni başkan ve yönetim olarak görevi devraldık. Daha önce de Cemil Şahin Başkanımız döneminde yönetim kurulunda genel sekreterlik görevini 3 dönem yürütmüştüm. Bayrak değişimi oldu. Cemil Başkanımızın bıraktığı yerden bayrağı daha yükseğe taşımaya çalışıyoruz” dedi.
“717 ÜYEMİZ VAR”
Veteriner Hekimleri Odası’nın kamu yararı gözeten bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu: “Meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini koruma, aynı zamanda onların mesleki faaliyetlerinin denetimini de yapma görevimiz var. Aydın’da kamu dışında çalışacak her veteriner hekim, odamıza üye olmak zorunda. Şu anda il genelinde 717 üyemiz var. Bazı arkadaşlarımız büyükbaş kliniği bazı arkadaşlarımız ise pet kliniği hizmeti vermekte. Bazı arkadaşlarımız kamuda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde ve üniversitemizin Veteriner Fakültesi’nde görev yapmakta. Hayvancılıkla ilgili, halk sağlığıyla ilgili birçok alanda meslektaşlarımız görevlerini icra ediyor. Bizim hayvan sağlığını koruma görevimiz var. Aynı zamanda halk sağlığını koruma, toplumu hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardan koruma hizmetlerini yürütme sorumluluğumuz da var. Örneğin en son, pandemi döneminde Türkovac adlı yerli aşıyı bulan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, veteriner hekim olan bir akademisyen.”
“HAYVANLARIN TÜMÜNÜ BARINAĞA ALMA ŞANSI YOK”
Sokak hayvanları konusundaki görüşlerini dile getiren Kaya, “Şimdi yeni kanun değişikliğiyle birlikte tut, koru deniyor. Alınan yere bırakmak yok. Aydın’da 35 – 40 bin civarında sahipsiz köpek olduğunu biliyoruz. Kurulu barınak kapasitemiz bin 100 – bin 200’lerde. Ülkenin genelinde de tablo böyle. Bu hayvanların tümünü barınağa alma şansınız yok. Burada belediye başkanlıklarımıza çok görev düşüyor. Mümkün olduğu kadar barınaklar yapılmalı. Her belediyede veteriner hekim sorumluluğunda ekipler kurulmalı. Mümkünse büyükşehirlerde veteriner işleri daire başkanlıkları kurulmalı. İlçe belediyelerinde de veteriner işleri müdürlükleri kurularak veteriner hekim ve bakıcılar istihdam edilmeli. Tabii barınaklar bir sürgün yeri olarak değil, cazibe merkezi olarak görülmeli. İlk başta bunun yapılması gerekiyor.
Bir diğer yöntem de yaşam parkları, yaşam alanları oluşturulmalı. Barınaklardan daha geniş, 15 – 20 dönümlük alanlarda yaşam alanları kurulmalı. Çünkü sadece barınak yapmak çok büyük yatırımlar tabii. Barınaklarda rehabilite edilen hayvanlar tekrar kendi yerine bırakılamadığı için sahiplendirilecek. En azından sahiplendirilinceye kadar barınak gibi küçük bir alanda değil, daha geniş yaşam alanlarında veteriner hekimlerin gözetiminde yaşamlarını sürdürmeli” açıklamasında bulundu.
“YAŞAM HAKKINA SAYGI GÖSTEREN BİR TOPLUMUZ”
Türk toplumunun hayvansever olduğunu anlatan Kaya, “Biz kültür olarak, Osmanlı’dan, Selçuklu’dan bu yana hayvanlara karşı öldürme, itlaf etme Politikamız olmadı. Hayvanların yaşaması taraftarıyız. Toplum olarak evcil hayvanları severiz. Tarihte hep yaşam hakkına saygı gösteren bir toplum olduk. Öyle de olmalıyız. Belediyeler görevlerini yaptıktan sonra bizlerle, hayvanseverlerle işbirliği yaparak bu sorun çözülebilir. En önemli şey, sahiplendirmeyi özendirme faaliyetlerinin yürütülmesi lazım. ‘Satın alma, sahiplen’ kampanyaları yaygınlaştırılmalı.
“MESLEKTAŞLARIMIZIN ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİ OLMALI”
Şu anki yasaya göre belediyeler yakaladığı hayvanı bırakamıyor. Saldığı anda 71 bin lira para cezası var. Hayvanların sahiplendirilmesini özendirmek gerekiyor. Bu yapılmazsa da yaşam parklarının her belediyede muhakkak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Veteriner hekim meslektaşlarımızın da çalışma koşulları önemli. Kafalarında başka sorun olmaması, kafalarının rahat olması lazım. Çalışma ortamında baskı görmemeleri lazım ki, onlar mesleklerini verimli bir şekilde icra edebilsinler. Veteriner hekimler olmadan bu sorun çözülmez. Çünkü bu meslek, hayvanları sevmeden yapılmaz. Bizim meslektaşlarımız hayvanları sever, acılarını anlar. O yüzden meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyi olması çok önemli” diye konuştu.
“KAMU YARARINI ESAS ALIYORUZ”
Sahipsiz hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğinin şart olduğunu vurgulayan Kaya, “Hem hayvan sağlığı hem de toplumun sağlık ve güveni tesis edilmeli. Buralara sarf edilen paraları gereksiz olarak görmemek lazım. Çünkü bu işte kamu yararı esastır. Devletin kurumlarının, belediyelerin, meslek odalarının esas görevi kamu yararına sağlamak ve korumaktır. O yüzden bunlar fuzuli gider olarak değerlendirilmemeli” diyerek sözlerini tamamladı.