Whatsapp Image 2024 10 16 At 12.30.54

Aydın’ın coğrafi işaretli ve AB tescilli ürünlerinden kestane sezonunun başlaması nedeniyle Aydın Ticaret Borsası’nda ilk alım töreni düzenlendi. . Efeler, Köşk ve Sultanhisarlı 10 üreticinin borsaya teslim ettiği kestanelerin kilogramına sembolik olarak 500 lira ödendi. 

Törene katılan Vali Yakup Canbolat, burada yaptığı konuşmada, Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan Aydın topraklarının çoğunluğunda tarım yapıldığını anımsattı. 
 

Aydın’daki 2 ilçede elektrik kesintisi Aydın’daki 2 ilçede elektrik kesintisi

“KESTANE ÜRETİMİNDE LİDERİZ”
Aydın’ın tarımda güçlü bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Canbolat, “Bu potansiyellerden birisi de kestane üreticiliğidir. Kestane, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir üründür. Aydın kestanesi ilimizin AB tescilli coğrafi işarete sahip 4 ürününden birisidir. Aydın kestanesi 2013 yılında coğrafi işaret, 2020 yılında AB tescili almıştır. Ayrıca ilimiz 22 bin 715 tonluk kestane üretimiyle ülke sıralamasında birincidir. 2023 TÜİK verilerine kestane üretiminde Nazilli ilk sırada yer almakta, Nazilli’yi Sultanhisar, Köşk, Bozdoğan ve Çine takip etmektedir. İç ve dış pazara hitap eden kestane çiftçilerimiz için gelir kapısı, ülkemiz için de katma değeri yüksek bir üründür” görüşlerini dile getirdi.

Vali Canbolat, yeni sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını diledi. 
Whatsapp Image 2024 10 16 At 12.30.52

“HASADI ÇOK MEŞAKKATLİ” 

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Çondur ise Aydın’ın Türkiye’de toplam kestane üretiminin yüzde 38’inin yapıldığı bir il olduğuna dikkati çekerek, “Üretimde ilk sıradayız. Kestane ihracatında da Aydın kestanemiz, yurtdışı pazarlarında tercih edilen bir ürün. Kestane özellikle yetişme açısından, uzun yıllarda yetişip meyve veren bir bitki. Kadim zamanlardan beri üretimi yapılıyor. Kestanenin özellikle hasadı çok meşakkatli. O yüzden üreticilerin bu üründen emeğinin karşılığını almalarını Aydın Ticaret Borsası olarak önemsiyoruz. Bu amaçla sezonun ilk kestanesinin alımını sembolik olarak 500 liradan aldık” diye konuştu. 
 

DAL KANSERİ VE GAL ARISIYLA MÜCADELE EDİLİYOR 

Kestane ağaçlarının sağlığını etkileyen dal kanseri ve gal arısı rahatsızlığıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çondur, gal arısı konusunda laboratuvar kurulacağını ifade etti. 

Çondur, Efeler, Köşk ve Sultanhisar’daki 10 üreticiden gelen 200 kilogram kestanenin kilogramını sembolik olarak 500 liradan satın aldıklarını bildirdi. 

Etkinliğe Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ile KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger de katıldı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR