Yeni sezonun ilk kuru incirlerinin alımı için ATB’de Vali Yakup Canbolat’ın katılımıyla tören düzenlendi. Germencik, Köşk ve Buharkentli 8 üreticinin getirdiği 86 kilogram incirin kilogramı, sembolik olarak 700 liradan satın alındı.
Törende açıklamalarda bulunan Vali Canbolat, “2024 yılı ilk kuru incir alım töreninde sizlerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tarif edilen Aydın, coğrafi konumu, tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle hem tarım şehri hem ihracatta söz sahibi bir il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illeri arasındadır” dedi.
AYDIN’IN AB TESCİLLİ İLK ÜRÜNÜ
Aydın’ın en büyük potansiyellerinden birinin incir üreticiliği olduğunu vurgulayan Canbolat, “İncir, hemen her dinde kutsal meyve olarak anılmakta ve rağbet görmektedir. İncirin anavatanı Türkiye’dir. Ülkemizin en kaliteli inciri toprak yapısı ve ikliminden dolayı Aydın ilimiz ve ilçelerinde yetiştirilmektedir. İncir, ilimizin AB tescilli, coğrafi işaret alan ilk ürünüdür” sözlerine yer verdi.
“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Aydın’da 16 bin çiftçinin incir üreticiliğiyle uğraştığını söyleyen Canbolat, “İlimizde incirin katma değerini artırmak için 161 deposu, 159 adet incir işletmesi bulunmaktadır. 2023 yılı verilerine göre ülkemiz 356 bin ton yaş incir üretimiyle dünyada birinci sıradadır. Ülkemizde incir ağacı varlığımız 12 milyon üzerinde olup 57 bin hektar üretim alanı bulunmaktadır. İlimiz 38 bin hektar incir üretim alanıyla bu alanın yüzde 60’ına sahiptir. İlimiz incir üretimiyle ülke sıralamasında birinci sıradadır. Valilik olarak ilimiz ve ülke ekonomisinde bu derece öneme sahip incirin üretimden pazarlamaya kadar her safhasında üreticilerimiz ve ticaret erbabımızın her zaman yanındayız. Sadece incirde değil, diğer alanlarda da üretim ve istihdam sağlayacak tüm projelere her türlü kolaylığı sağlamak başlıca amacımızdır” görüşlerini dile getirdi.
Yeni sezon ilk kuru incirin kilogramını 700 liradan aldıklarını belirten Canbolat, sezonun tüm üretici, tüccar ve ihracatçılara hayırlı olmasını diledi.
“KALİTE ÇOK İYİ”
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise “Az önce Sayın Valimiz de belirtti. Öncelikle dünyanın en büyük incir üreticisi topraklarda yaşıyoruz. Türkiye’nin toplam incir üretiminin yüzde 60’ı Aydın’da gerçekleşiyor. İncir ülke tarımı ve ilimiz ekonomisi için önemli meyve. Bu sene de iklim özellikleri ve sıcaklıkların erken başlamasından dolayı sezonumuz erken vakitte gerçekleşti. Kaliteli bir yıl geçiriyoruz. Özellikle hâkim rüzgârın poyraz olmasından dolayı ürünlerimiz renk ve nefaset olarak çok güzel. Rekolte tahmin çalışmaları sürüyor. Bakanlık henüz açıklamadı. Rekoltemiz geçen yılın bir miktar daha altında gerçekleşecek gibi duruyor” diye konuştu.
İHRACATIN YÜZDE 75’İ AYDIN’DAN
İncir üretimine ilişkin rakamsal verileri paylaşan Çondur, “Geçen yıl Türkiye’de toplam 73 bin 852 ton kuru incir tescili gerçekleşti. Bunun 58 bin 49 tonu Aydın’dan gerçekleşti. Kuru incirde şu ana kadar 60 bin 655 ton ihracat söz konusu. Bunun da yüzde 75’ini Aydın olarak karşılıyoruz. Temennimiz, 2024 yılı tüccarımız, işletmecimiz, üreticimiz ve ihracatçımız için bereketli geçsin” diyerek konuşmasını tamamladı.
Törene Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ile Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da katıldı.