Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri, genel müdürler ve bilim insanlarının katılımıyla DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik ve olası riskler değerlendirildi.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının bitiminde basın açıklaması gerçekleştiren Vali Canbolat, 28 Ocak’tan itibaren Ege Denizi’ndeki Santorini Adası ve civarında yaşanan sismik hareketliliğe dikkati çekerek, “Bu değerli ekibe ilimize gelip bizi aydınlatmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ege Denizi’nde yaşanan hareketliliğin yol açabileceği muhtemel riskler değerlendirilerek ilk andan itibaren AFAD Başkanlığı ile koordineli bir şekilde, yerel yönetimlerimizden güvenlik güçlerimize, akademisyenlerimizden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşlarımızla işbirliği için riskleri en aza indirmek için çalışmalarımızı Aydın ili olarak sürdürüyoruz” dedi.
“TSUNAMİ TAHLİYE PLANI OLUŞTURULDU”
Toplantıda deprem ve tsunami riskine karşı erken uyarı sistemleri ve acil müdahale planlarının detaylı şekilde ele alındığını aktaran Canbolat, şöyle devam etti: “Hazırlanan senaryolar kapsamında mevcut tehlike ve risk haritaları, tsunami olması durumunda kıyılardaki su basma seviyeleri ve tahliye haritaları güncellenerek tsunami tahliye planı ve yürüyüş süreleri haritaları oluşturulmuştur. Türkiye Afet Planı çerçevesinde oluşturulan Aydın İl Afet Müdahale Planı kapsamında çalışmalar değerlendirilmiş, plan kapsamında kapasite ve ihtiyaç analizleri yapılmıştır.
Aydın İl Afet Müdahale Planı’na uyumlu, Kuşadası, Didim ve Söke İlçe Afet Müdahale Planı ivedi olarak hazırlanmıştır. AFAD Başkanlığı tarafından olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi gönderilerek, 24 saat esasına göre personel görevlendirmesi yapılmış ve aynı çalışma prensibiyle Kuşadası, Didim ve Söke ilçelerimizde kıyılarımıza gerekli duyurunun yapılması için merkezi ezan sistemi aktif hale getirilmiştir.”
AFAD BAŞKANLIĞI, 39 PERSONEL GÖNDERDİ
AFAD Başkanlığı tarafından Aydın’a 39 arama kurtarma personeli gönderildiğini ve söz konusu personelin Kuşadası ve Didim’de nöbet usulüyle çalıştığını dile getiren Canbolat, “Son günlerde basında denizlerde su çekilmesi haberleri yer almaktadır. Bu durum tamamen meteorolojik durumdur. Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilikle bunun hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Devletimizin ilgili bütün bakanlıkları ve kurumları, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanları süreci yakinen takip etmektedirler. Bütün riskler 7 / 24 takip edilmekte ve ölçülmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşan dezenformasyon içeren paylaşımlara itibar etmemelerini, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmelerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.