Kış aylarında yeterli yağışı almayan Aydın, Ramazan Bayramı’nda başlayan ve etkisini sürdüren sağanak yağışla sevindi. 

Şimdi gözler, 2025 sulama sezonunda tarlaların yarısına su verilip, yarısına su verilmemesini içeren ‘yüzde 50 sulama’ kararına çevrildi. 
“Aydın’da kısıtlı sulamadan geri adım atılacak mı?” sorusuna yanıt veren Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Şu anda henüz böyle bir müjde gözükmüyor. Ama tabii Allah’tan ümit kesilmez” yorumunu yaptı. 

Mehmet Kendirlioğlu

Meteorolojiden bazı kesimler için kuvvetli yağış uyarısı Meteorolojiden bazı kesimler için kuvvetli yağış uyarısı

“KIŞLIK EKİMLERE İLAÇ GİBİ GELDİ”

“Bir damla su, bir damla yağmur bile bizler için çok değerli” diyen Kendirlioğlu, şunları söyledi: “Bu son yağışlar, her ne kadar bizim şu anda sulama planıyla ilgili yani yüzde 50 kuru tarım – yüzde 50 sulu tarım planıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapmaz. Bugün itibarıyla son yağışlar son planı değiştirmez. Bu yağmurlar, barajlardaki doluluk oranını birkaç günde 2 katına çıkarmaz. Ama şu önemli: tarlalarımızın tav suyuna ihtiyacı vardı. Bir buçuk aydır kayda değer yağmur yağmamıştı. Tarlalarımızın ekime hazırlanması için nem lazım. O nemi de biz tav olarak değerlendiririz. Bu yağmurlar şu anda o tavı bize sağlamış oldu. Bir de kışlık ekimlerimiz olan buğday, normalde sulanmaz ama sulanma noktasına gelmişti. Yağan yağmurlar kışlık ekimlere, buğdaya, enginara, kışlık sebze ve meyvelere ilaç gibi geldi. Çünkü çok kurak bir şubat, mart ayı geçirmiştik. O yönüyle çiftçimizin yüzünü güldürdü.”

“SUYU PLANLAMAZSAK BU YILLARI ARAYABİLİRİZ” 

Kuraklığa karşı önlem almanın kaçınılmaz olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Bu tedbirlerin başında da Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesi. Buna daha önce başlansaydı belki yapım aşamasındaydı, belki de bitmişti. Mademki planlı tarım yapacağız, su yönetimini de planlamamız gerekiyor. Çünkü su, tarım için çok önemli. Aydın’ın kuru tarım yapması mümkün değil. Sadece kışlık ekimlerle ekonomik getirisi olmaz. Tarım, tek iş olmaktan çıkar, ek işe dönüşür. Suyu planlayamazsak bu yılları arayabiliriz. Kış yağmurlarının bir gramını bile telef etmeden sulama sezonuna hazırlamamız gerekiyor. Vahşi sulamadan vazgeçilip, modern sulama yöntemlerinin kullanılması gerekiyor. Devlet desteğiyle, teşvik ve hibelerle bunun yapılması gerekiyor. Çiftçimizin tek başına buna geçmesi çok zor” diye konuştu. 

Whatsapp Image 2025 04 02 At 18.11.31

“ÇOK ÜMİTVAR DEĞİLİM”

Kendirlioğlu, yağışların devam etmesi halinde yüzde 50 sulama kararından vazgeçilip vazgeçilmeyeceğine ilişkin soruya, “Şu anda henüz böyle bir müjde gözükmüyor. Ama tabii Allah’tan ümit kesilmez. Bugün itibarıyla böyle bir durum söz konusu değil. Ama çok ümitvar değilim. Bahar yağmurları çok hızlı yağar, çok hızlı deşarj olur. Önemli olan barajların dolu olması” sözleriyle yanıt verdi. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR