Türkiye’nin kestane üretiminde ilk sırada bulunan Aydın’da kestane üretimindeki en büyük sorunların başında ağaç varlığının azalması geliyor. Kestane ağaçlarında görülen dal kanseri hastalığı ve “katil arı” olarak bilinen gal arısı zararlısı, kestane tarımını olumsuz yönde etkiliyor.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, kestane ağaçlarını tehdit eden gal arısı zararlısıyla Kastamonu’dan getirilecek predatör böceklerle mücadele edileceğini söyledi.

ÜRETİMİN YÜZDE 30’U AYDIN’DAN

“Aydın kestanesi, uluslararası pazarda ciddi anlamda kaliteye sahip. Türkiye’de yaklaşık 80 bin ton olan kestane üretiminin yüzde 30’u Aydın’dan. Kestane üretiminde ilk sıradayız” diyen Çondur, “Kestanedeki en büyük sıkıntı üretimle ilgili en büyük sıkıntı ağaç varlığının azalması. Yeni dikilen ağaçlarda ve eski ağaçlarda üzücü olan kestane dal kanseri hastalığı ve gal arısı zararı. Gal arısıyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü’müzün Bursa İl Müdürlüğü’yle ortak çalışması var. Kastamonu İl Müdürlüğü’nün  gal arısına karşı ürettiği predatör böcekler var. Bunların ilimize getirilerek mücadeleye başlatılması, devamında da Aydın’da da bu predatörlerin üretilerek kullanılması hedefleniyor” görüşlerine yer verdi.

“GAL ARISININ VERDİĞİ ZARAR DAHA KÖTÜ”

Vali Yakup Canbolat’ın bu konuyla çok ilgili olduğunu ve Orman Genel Müdürlüğü’yle görüştüğünü belirten Çondur, “Kestane dal kanseri ise çözümü olmayan bir hastalık. Umarız daha fazla yayılmaz. Gal arısının verdiği zarar çok daha hızlı ve kötü. O yüzden bu mücadele şekilleriyle kestanemizi gelecek nesillere aktarmaya çalışacağız. Biz de borsa olarak gal arısına ve kestane dal kanserine dayanıklı çeşitler dağıttık. Nazilli, Köşk ve Efeler’in köylerinde bu dağıtımı gerçekleştirdik. O çeşitlerin de gözetimi borsamız tarafından yapılıyor. Üniversitemizle beraber çalışma yürütüyoruz. O çeşitlerden eğer verim alırsak bunları borsamız vasıtasıyla yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (KIVANÇ UĞUR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA