2024 / 2025 sezonuna ilişkin Kuru İncir Sektör Toplantısı, Aydın Ticaret Borsası’nın (ATB) konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılışında söz alan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Ülkemizin dünya incir üretimi ve ihracatında lider konumunu koruduğu 2023- 24 sezonunda şu ana kadar toplamda 59 bin 636 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir. Bu miktarın yüzde 85’i,  50 bin 593 tonu ilimiz Aydın’dan gönderilmiştir. 2023 – 2024 sezonunda şu ana kadar 4 büyük borsada toplam 73 bin 852 ton kuru incir tescil edilmiş, bunun 58 bin 49 tonu ilimizde gerçekleşmiştir. 2023 – 2024 sezonu hazır müstahsil satışı ortalama kilogram fiyatı ise 98 lira 83 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler, ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir başarıyı işaret etmektedir. Bundan sonraki süreçte de sektörümüzün gelişimi için birlikte çalışarak önemli adımlar atacağımıza inancımız tamdır” dedi. 

KÖŞK’TEKİ SOĞUK HAVA DEPOSU BU YIL AÇILACAK 

Karakoz: “Pamuk fiyatı en az 35 lira olmalı” Karakoz: “Pamuk fiyatı en az 35 lira olmalı”

Borsa olarak her yıl düzenlenen kuru incir sektör toplantılarında üreticilerden gelen talep ve önerileri yetkili mercilere iletmeyi görev edindiklerinin altını çizen Çondur, şöyle devam etti: “Sorunlarımızın çözümünde ürünlerimizin katma değerini artıracak ve yeni pazarlar gerçekleştirecek çalışmalara yönelik adımlar attık. Markalaşma, e – ticaret, antrepo, sezonda yaşanan hırsızlık olayları gibi konularda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İhracatçı üyelerimizin talepleri doğrultusunda A tipi antrepomuzu 21 Şubat’ta faaliyete geçirdik. Dünya lideri olduğumuz kuru incir başta olmak üzere ilimizden gönderilen tarım ürünlerinin ihracatında yaşanan mağduriyeti önlemek için kurulan antrepolar kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 2 bin ton ürünü muhafaza etti. İlimizin doğu ilçelerine hizmet vermek amacıyla Köşk Kaymakamlığı ile Aydın Ticaret Borsamız arasında soğuk hava tesisi yapılması için protokol imzaladık. Sanayi Bakanımız da destek çağrımıza olumlu yanıt verdik. 2024 yılı bitmeden depomuzun temellerini atarak Köşk’teki yeni soğuk hava depomuzu üreticilerin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra Yöresel Aydın Platformumuz ücretsiz olarak çalışmalarına devam etmektedir.” 

Whatsapp Image 2024 07 31 At 16.22.35

İHRACATTA ÖNCÜ ÜLKEYİZ 

Markalaşma ve pazarlamanın önemine işaret eden Çondur, “Üyelerimizin bu alandaki yetkinliklerini artırmak ve rekabet güçlerini yükseltmek amacıyla borsamız Marka Patent ve Danışmanlık Ofisi’nde bu hizmeti ücretsiz olarak sunmaktadır. Dünya incir ticaretine baktığımızda 2019 – 2022 yılları arasındaki ihracatlar miktar olarak incelendiğinde en yüksek miktarda ihracatın yıllık ortalama yüzde 48’lik payla ülkemiz Türkiye tarafından yapıldığı görülmektedir. İkinci sırada yüzde 18’lik payla Afganistan, üçüncü sırada ise yüzde 7’lik payla İran bulunmaktadır. İncir ihracatına değer olarak bakarsak 2019 – 2022 döneminde ülkemiz ortalama 304 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada yer almaktadır” görüşlerini dile getirdi. 

38 BİN HEKTARLIK ALANDA ÜRETİLİYOR 

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ise Aydın denince incirin, incir denince de Aydın’ın akla geldiğini ifade ederek, “İlimizle bu denli özdeşlemiş meyve olan incir, tadının yanı sıra sayısız faydasıyla dünyanın en mucizevi, kadim meyvelerinden biridir. Önce coğrafi işaret, sonrasında da Avrupa Birliği tescilli olan Aydın incirimiz hâlihazırda ülkemizin AB tescilli 21 coğrafi işaretli ürünü arasında yer almaktadır. İlimizde 38 bin hektarlık üretim alanı, 204 bin tonluk yaş incir üretimiyle ülke sıralamasında birinci sıradadır. Kuru incir özelinde ilimizde 159 işletme, 161 kayıtlı depo bulunmaktadır. 2023 yılında ilimizden ihracatına izin verilen kuru incir miktarı yaklaşık 50 bin tondur. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise ihracatına izin verilen kuru incir miktarı 21 bin tondur. Tüm bu değerlerle kuru incir, ilimiz bitkisel ürün ihracat ürünleri için yüzde 27’lik payla tek başına, ilimiz ekonomisine güç katmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

Çondur ve Altıntaş’ın konuşmalarının ardından özel bir şirketin kurucu ortağı Gülcan Ergün tarafından sürdürülebilirlik konusunda sunum yapıldı. Toplantının ikinci oturumu, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 

Toplantıya Ege İhracatçılar Birliği yetkilileri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı bazı oda ve borsalar ile ziraat odası başkanlarının yanı sıra çok sayıda incir üreticisi ve ihracatçısı katıldı. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR