Konutlarda kira artış oranıyla ilgili olarak yüzde 25 sınırlama getirilmesi, ev sahipleriyle kiracıların mahkemelik olmasını da beraberinde getirdi.

Konutlardaki yüksek kira artışından kaynaklı kiracıların ödediği kira bedelini düşük bularak artırmak isteyen ve bu nedenle de kiracısıyla anlaşmazlık yaşayan ev sahip sahipleri, Aydın’daki sulh hukuk mahkemelerine , ‘tahliye’ ve ‘kira bedelinin belirlenmesi’ davaları açmaya başladı.

Aydın’da son 6 aylık süreçte söz konusu davalarda da yüksek artış yaşanmasıyla ilgili konuşan Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, ev sahipleriyle kiracılara birbirlerine dava açmak yerine uzlaşmaları yönünde çağrıda bulundu. 

“ORTA YOLU BULMAMIZ ŞART”

İlerleyen süreçte bu davaların daha da artacağına dikkati çeken Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Durmaz, “Elbette kiracıların da haklarının korunması gerekiyor. Netice olarak bazı ev sahipleri de artış oranlarını abartıyorlar ancak biraz bu artışların gerçekçi olması gerekiyor. Biz yüzde 10-15 uygun diye bir oranda koymuyoruz ama ülkede yaşanan bir enflasyon var. Bir yıllık enflasyona gerçekçi paydadan baksak yüzde 100’ün üzerinde. Bazı ev sahipleri kalkıyor yüzde 200 artışa gidiyor. Bu açıklanan yüzde 25 sınırlama nedeniyle kiracılar, ‘Devlet yüzde 25 açıkladı. Biz bundan fazlasını vermeyiz’ diyorlar. Ancak şöyle bir durum da var; Bazı ev sahipleri oturdukları evle birlikte kirada olan ayrı bir eve sahip. Adam emekli maaşıyla beraber kira geliriyle geçinmeye çalışıyor. Bunun yanında 70-80’den fazla taşınmazını kiraya verenler de söz konusu. Bunlar bizim ölçümüz değil ama böyleleri de var. Bizim ne şiş ne de kebap yanmadan ev sahipleri ve kiracılar olarak orta yolu bulmamız şart” dedi.

“EV SAHİBİ VE KİRACI BİRBİRİNİN DÜŞMANI DEĞİL”

Ev sahipleriyle kiracıların yargıya ve arabulucuya gitmeden kendi aralarında uzlaşma yolunu bulmalarını tavsiye eden Durmaz, “Benim tavsiyem şudur; Ev sahipleriyle kiracılar otursunlar, uygun bir şekilde anlaşsınlar. Yargı yoluna, arabulucuya gerek kalmadan bir şekilde uzlaşma yolunu bulsunlar istiyorum. Haliyle bizi arayan ev sahipleri ve kiracılar da oluyor. Kiracı beni arayıp yüzde 25 sınırlama varken, ev sahibi yüzde 45 istedi diye dert yanıyor. Ben bu tarz kiracılara enflasyon artışıyla birlikte maaşında yaşanan iyileştirmeyi, etten peynire, akaryakıta kadar zamları hatırlatıyorum. Kiracının da bu noktada yüzde 25’de takılı kalmaması gerekiyor. Karşılıklı fedakarlık yapılarak orta yol bulunmalı. Biz aynı ülkenin insanlarıyız. Yani şu var; Ev sahibininki can kiracınınki patlıcan mı? Ya da ev sahibine göre mal canın yongası da kiracı ne hali varsa görsün mü? Ev sahiplerinin bazılarına parayı öbür tarafa götürmeyeceğini söyleyerek bizzat ben de kiracısıyla bireysel olarak da uzlaşmalarını sağlıyorum. Birbirimizle konuşarak anlaşacağız ve bir şekilde uygun yolu bulacağız. Sonuçta ev sahibi ya da kiracı birbirinin düşmanı değil. Uzlaşı ve iletişimle bu çözülecektir. Ben yine de insanlarımızın sağduyulu olduğuna inanıyorum. Bu süreci de aklıselimle atlatacağımıza, bu günlerin gelip geçeceğine ve düzene gireceğine inancım tamdır” ifadelerini kullandı. (MURAT TAN)

Editör: DİLARA YERLİKAYA