Aydın’ın Kuşadası ilçesinin simgelerinden biri olan ve bilimsel adı Rhaponticoides mykalea olan Tülüşah (Aydın Gaşağı), bu yıl da çiçek açarak doğaseverlerle buluştu. İlk olarak Soğucak Mahallesi altındaki belediyeye ait park alanında açan Tülüşahlar, görkemli görüntüleriyle dikkat çekti.
Adını, Milli Park’ın da bulunduğu Samson Dağları’nın antik isminden alan Tülüşah, uluslararası doğa koruma kriterlerine göre IUCN Tehlike Kategorisi’nde “CR” (Çok Tehlikede) sınıfında yer alıyor. Endemik tür, Yaylaköy’den başlayarak denize doğru uzanan Soğucak eteklerinde doğal yayılış gösteriyor.
Yetkililer, Kuşadası’nın doğal mirası olarak kabul edilen Tülüşahların korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bitkilerin koparılması, yaşam alanlarının tahrip edilmesi veya herhangi bir şekilde zarar verilmesi halinde 2026 yılı için 699 bin 245 lira idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.



