Aydın’da 1902’de bulunan ve M.S. 1.yüzyıl başına tarihlenen Erken Roma Ephebos (Genç Atlet) Heykeli, 100 yılı aşkın zamandan bu yana İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Aydın’da 1899 depreminden sonra, yıkılan camileri tekrar inşa etmek için Tralleis Antik Kenti’ndeki Gymnasium'da kazı çalışmaları esnasında bulunan Ephebos Heykeli’nin, Osman Hamdi Bey tarafından 1902 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürdüğü biliniyor. O zamandan bu yana Ephebos Heykeli’nin yeniden Aydın’a getirilmesi adına herhangi bir çalışma yapılmazken, Erken Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait heykelin Aydın Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmesi ilin tarihi değeri ve öneminin daha da açığa çıkması adına büyük önem taşıyor.

EPHEBOS HEYKELİ

Heykel genç bir delikanlıyı göstermektedir. Olasılıkla bir atlettir ve güç bir çalışmadan sonra dinlenmek üzere, bir zamanlar üstünde bir kabartma veya herme bulunan uzun, dikdörtgen bir sütuna dayanmıştır. Çalışmasını henüz bitirmiş olmalıdır, çünkü korunmak amacıyla manto benzeri bir kıyafet giymiştir. Eserde bütün dikkat küçük yuvarlak başına doğru çekilmiştir. Belirgin kirpikler büyük gözler ve hafif aralık dudaklara sahiptir. Bugüne kadar bulunan antik eserler arasında benzersiz olanlarındandır. Muhtemelen bir gymnasiumu süsleyen bir heykel olmalıdır. Antik çağda tanrılar, tanrıçalar ve imparatorlar dışında toplum için önemli ama sıradan kişilerin de heykellere konu olduğunu göstermesi açısından önemli bir örnektir. (MURAT TAN)

Ephebos 4Ephebos 3Ephebos 2