Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bu yıl kuraklık nedeniyle Aydın’daki tarım arazilerinin yarısına su verilmemesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kendirlioğlu, “Her geçen yıl tarımsal kuraklığın şiddetini arttırarak devam ettiği ilimiz Aydın’da yazlık sulamayı sağlayan Kemer, Çine Adnan Menderes, Adıgüzel barajlarımızda maalesef 2024 üretim sezonundaki suyun yarısı kadar su bulunduğu Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İlçe Müdürleri ve Ziraat Odası Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen bir dizi toplantının ardından Valilik kararı ile ÇKS’de kayıtlı arazilerin yarısına su verileceği diğer yarısına ise su verilemeyeceği Aydın kamuoyuna dolayısıyla üreticilerimize duyurulmuştur. Ayrıca bu toplantılara Aydın AK Parti milletvekillerimiz de katılmıştır” ifadelerini kullandı.

“TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLMADIĞI BİLDİRİLDİ” 

Mehmet Kendirlioğlu, “DSİ’nin yetkililerine, 2025 yılında uygulanacak olan bu sulama sisteminin saha uygulamasının çok zor olduğunu, sorunlarla dolu olduğunu hatta saha da uygulamaya geçildiğinde daha büyük sorunlarla karşılaşacağımızı dile getirdik. Ziraat odalarının kısıtlı sulama programına hakkında alternatif sulama suyu hususunda ortak olarak aldığı kararı hem sözlü olarak hem de resmi yazı olarak DSİ yetkililerine bildirdik. Bize cevaben yazılan yazıda isteğimizin teknik olarak uygulanmasının mümkün olmayacağını bildirildi” diye konuştu. 

ARTAN MALİYETLERE DİKKATİ ÇEKTİ 

Mevcut suyun sulanabilir tüm tarım arazilerine yetmeyeceğini bildiklerini ancak bu tür kararların alınmadan önce bu suyun kullanıcıları olan bizlere bildirilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Bu planlamanın ilimizde Eylül, Ekim aylarında muhtemel yağışlara, barajlardaki doluluk oranlarına göre planlanması, kışlık ekimlerin havzalara göre ekim yaptırılması gibi bunların hepsinin göz önüne alınarak alternatif planların olması göz önüne alınarak alternatif planların olması gerekir ki üreticimiz büyük ekonomik zararlara uğramasın. Yüzde 50 boş kalan arazilerin üreticilerimiz ve Aydın ekonomisine çok büyük etkileri olacaktır. Girdi maliyetlerinin yanında (gübre zirai ilaç, akaryakıt, tohum, fide, elektrik, işçilik tarımsal ekipman, faiz) artı su kısıtlamasının da olması üreticimizi kara kara düşündürmekte, gençler tarımdan hızla uzaklaşmakta, üreticilerimizin yaş ortalaması 60’lara dayanmaktadır.”

Savaş: “Aydın Şehir Hastanesi önümüzdeki günlerde açılacak” Savaş: “Aydın Şehir Hastanesi önümüzdeki günlerde açılacak”

“DALAMAN ÇAYI  KEMER BARAJI’NA BAĞLANMALI” 

Bu durumda devletin devreye girip bazı tedbirler almasının kaçınılmaz olduğunu bildiren Kendirlioğlu, “Mümkünse ilimiz doğal afet kapsamına alınmalıdır. Yüzde 50’si boş kalan arazilerde oluşacak zararların telafi edilmesi, desteklerin arttırılması gibi üreticilerimizi rahatlatacak tedbirlerin hızlıca alınması gerekmektedir. Bu durum hayvancılığımızı da olumsuz etkileyecektir. Aydın İlimizde yapılan her türlü üretimin dekardaki verim ve kalite kaybı kaygı verecek boyutlara ulaşacaktır. Tarımsal kuraklıktan kaynaklanan her türlü olumsuzluklar sadece üreticimizi değil Aydın’da yaşayan herkesi derinden etkileyecektir. Şu unutulmamalıdır ki tarımsal kuraklık gıdaya erişebilirliği olumsuz şekilde etkileyecektir. Aydın İlimizde alınması gereken tedbirler arasında diğer bir husus, Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin hızlandırılarak devreye sokulması, vahşi sulamadan bir an önce vazgeçilerek modern sulama teknolojisine geçilmesi olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR