Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmara’daki sanayi ağırlığını Anadolu’ya kaydırmayı planladıklarını söyledi. Uraloğlu, sanayi merkezleriyle limanlar arasındaki bağlantıların demiryolları üzerinden sağlanması konusunda özel bir çalışma yürütüleceğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarının ardından gözler, Aydın’ın sanayi potansiyelinin artırılıp artırılamayacağı konusuna çevrildi. 7 organize sanayi bölgesine (OSB) ev sahipliği yapan ve İzmir Limanı’yla demiryolu bağlantısı bulunan ilde, OSB’lerdeki yer sorunu ise henüz çözüme kavuşturulabilmiş değil.

thumbs_b_c_a07563f84e7deb4911e38ba360ee2594

“DOĞRU BULUYORUM”

Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları ışığında konuyu değerlendiren Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, “Büyük bir depremde zarar görmesi halinde şehirleri ayağa kaldırmak kolay değil. Marmara Bölgesi, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya gibi illerde oda başkanlarının düşüncesi de bu yönde. O bölgedeki sanayiyi teşvik etmek yerine Anadolu şehirlerine, limanlara yakın olan bölgelere fabrikaların kaydırılması konuşuldu, konuşuluyor. Sayın Bakan’ın ifade ettiği tarzda böyle bir düşünce varsa doğru buluyorum” dedi.

“TERSİNE GÖÇ BAŞLADI”

Ülkedeki bütün sanayiyi bir bölgede toplamanın yadsınamaz riskleri olduğuna değinen Maraş, “İstanbul depremi tartışmaları başladığından itibaren tersine göçler başladı. İnsanlar İstanbul’dan Anadolu’ya memleketlerine dönüyor. Ankara’nın ötesini, Anadolu’yu düşünürsek orada da şu anda OSB’lerle ilgili ciddi yatırımlar yapıldı. Ülkemizin deprem gerçeği var. Sanayinin Anadolu’ya kaydırılması fikrini doğru buluyorum” ifadelerini kullandı.

AYDIN – İZMİR ARASINA ÇİFT HATLI DEMİRYOLU TALEBİ

Sanayi yatırımı için arazi bulmanın zorluğuna dikkati çeken Maraş, şöyle konuştu: “İlimizdeki OSB’lerde de yeni yer ve büyüme arayışları var. İzmir’dekiler ‘bizde yatırım yapacak yer yok’ diyor. Ortaklar, Torbalı gibi yerleri düşünün. Bu gibi yerlerde iki kentin menfaatine olacak çalışmalar yapılabilir. Demiryolu, İzmir’den Pancar’a kadar çift hat geliyor. Oradan Aydın’a devam ettirilmesi konusunda adım atılmalı. Çift hatlı demiryolu Aydın – İzmir arasında olursa iki il birbirine daha yakınlaşır. İzmir’den Aydın’a her gün gelip giden insanlar var. Aydın, İzmir gümrüğünü kullanıyor. İzmir gümrüğüne de buradan ciddi anlamda konteyner gönderenler var. Bunlar kamyonlarla gidiyor. Kamyonlar da karayolunda trafik yoğunluğunu artırıyor. Çift hatlı demiryolu olursa ulaşım anlamında da daha rahat ederiz. Tren, İzmir Limanı’nın içine gidiyor zaten.”

330619417_731081778671631_4741747401955961757_n (1)

“SANAYİLEŞME İLLERE YAYILMALI”

“OSB’lerdeki yer sorunu çözülürse yatırımcıyı, sanayiciyi Aydın’a çekebiliriz” diyen Maraş, “Çünkü İzmir’deki OSB’lerde de yerler ciddi anlamda doldu. Ama kentimizde tarım da önemli. Tarıma elverişli olmayan alanlarda bir şeyler yapılabilir mi, bunu da mercek altına almak lazım.

Marmara Bölgesi, Türkiye’nin ticari kalbi. İstanbul, Kocaeli, Bursa’yı çıkardıktan sonra sanayileşmeyi geri kalan illere yaymak gerekiyor. Aydın’da da bu potansiyel var. Tabii ulaşım başta olmak üzere gerekli altyapı ve fiziki koşullarını göz önünde bulundurmak gerekiyor” görüşlerini dile getirdi. (KIVANÇ UĞUR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA