Aydın Ticaret Borsası’nda (ATB) yeni sezonda hasat edilen kestanelerin alımı için tören düzenlendi. Efeler, Köşk ve Kuyucak’taki 8 üretici tarafından borsaya getirilen 101 kilogram kestane, sembolik olarak 350 liradan satın alındı. Törende konuşan Aydın Valisi Yakup Canbolat ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın’ın kestane üretiminde lider olduğunu vurguladı. 

“GÖKYÜZÜNÜN ALTINDAKİ EN GÜZEL YERYÜZÜ…”

Vali Canbolat, “Dağlarından yağ ovalarından bal akan, gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tarif edilen Aydın ilimiz coğrafi konumu, tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle hem tarım şehri olması bakımından hem de ihracatta söz sahibi bir il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biri konumundadır.  Son yıllarda bu konumu daha iyi anlaşılmış, ülkemizin yakaladığı hızlı kalkınma ve gelişme hamlesinde Aydın ili de yerini almıştır. Özellikle sivil toplum kuruluşları ve odalarımızın çalışmalarıyla ilimiz emsallerine göre önemli atılımlar gerçekleştirmiştir ve bu atılımlar devam etmektedir” ifadelerini kullandı. 

Aydın topraklarının çok büyük bölümünde tarım yapıldığına işaret eden Canbolat, “İlimiz topraklarının büyük çoğunluğunda tarım yapılıyor. Tarımın her kolunda yetiştiriciliğin yapıldığı güçlü bir potansiyele sahibiz. Bunlardan birisi de kestane üretimidir. Kestane ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir üründür” diye konuştu. 

IMG_0096

TÜRKİYE, DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ 

Kestane yetiştiriciliğinde Çin, İspanya ve Bolivya’dan sonra Türkiye’nin dördüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Canbolat, “Ülkemiz 3 milyonun üzerinde kestane ağacı varlığına ve 14 bin hektara yakın üretim alanına sahip. Aydın’da 870 binin üzerinde ağaç varlığı ve 7 bin 825 hektar üretim alanı bulunmaktadır. 2022 yılında ülke kestane üretimimiz 80 bin 200 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülke üretim sıralamasında ilimiz 24 bin tona yaklaşan üretimiyle birinci sırada yer almıştır” değerlendirmesinde bulundu. 

IMG_0102

2020’DE AB TESCİLİ ALINDI 

Aydın’da en fazla kestanenin Nazilli’de yetiştirildiğini, onu Sultanhisar ve Köşk’ün izlediğini aktaran Canbolat, “Aydın kestanesi 2013 yılında coğrafi işaret, 2020 yılında AB tescili almıştır. İlimizde kestane ayıklama, paketleme yapan 20 tesis, kestane şekeri gibi mamul ürün üreten 2 tesis bulunmaktadır. İlimizde kestane üretiminin ve katma değerinin artırılması için ilgili kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor” dedi. 
Aydın Valiliği olarak tüm yatırımcılara kolaylık sağlamanın başlıca amaçları olduğunun altını çizen Canbolat, “Yeni sezonun ilk kestanesini sembolik fiyatla 350 liradan alıyoruz” diyerek, yeni sezonun hayırlı ve bereketli olmasını diledi.  

ULUSLARARASI PAZARDA ARANAN ÜRÜN 

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise “Sayın Valimizin açıkladığı üzere sezonun ilk kestanesini 8 üreticimizden sembolik fiyatla 350 liradan satın aldık. Aydın kestanesi, Aydın Ticaret Borsası öncülüğünde Avrupa Birliği tarafından tescil edildi. Aynı zamanda Türkiye’de de coğrafi işarete sahip. Aydın kestanesi, uluslararası pazarda ciddi anlamda kaliteye sahip. Türkiye’de yaklaşık 80 bin ton olan kestane üretiminin yüzde 30’u Aydın’dan. Kestane üretiminde ilk sıradayız” diye konuştu. 

Kalitede iyi bir yıl bekledikleri söyleyen Çondur, “Üretim anlamında geçen yılın ortalamasında bir rakam bekliyoruz. Geçen sene hazır müstahsil satışı olarak borsamızda tescil edilen kestane fiyatı 49 lira 10 kuruş olarak gerçekleşti. Bu yıl da geçen yılın üstünde bir rakamla gerçekleşmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

F9RompNWAAAlvlg

Konuşmaların ardından Vali Canbolat, katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Etkinliğe Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş ile Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da katıldı. (KIVANÇ UĞUR)

IMG_0121

Editör: DİLARA YERLİKAYA