“2023 Onbir İl Depremi İle Aydın İline Yansımaları, Çıkarılacak Esinler…” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Türkiye’nin yer dayanımı ile depremden etkilenme alanları, depremlerde oluşan yıkım çeşitleri, yapı-deprem davranışının aşamaları, yapı sorunlu çöküş ile uyuşumlu çalkalanmalar ile 6 Şubat tarihinde ülkemizin yaşadığı en büyük deprem felaketinin yaşandığı on bir ildeki depremlerin ülkeye maliyeti, olası Ege Bölgesi ve Aydın’da yaşanacak depremleri Kahramanmaraş örneği ile görseller üzerinden söyleşiye katılan konukları bilgilendirdi.
Konuyla ilgili olarak EKODOSD’dan yapılan açıklamada; “Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Y. Mühendisi) oldu. “2023 Onbir İl Depremi İle Aydın İline Yansımaları, Çıkarılacak Esinler…” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Türkiye’nin yer dayanımı ile depremden etkilenme alanları, depremlerde oluşan yıkım çeşitleri, yapı-deprem davranışının aşamaları, yapı sorunlu çöküş ile uyuşumlu çalkalanmalar, Kahramanmaraş deprem özeti, Kahramanmaraş depreminde yapı yaralanmaları oranları, depremin ülkeye maliyeti, Aydın ilinde deprem beklentisi olan yerleşimler, Büyük Menderes düzünün kuzey kıyılarının neden daha güvensiz olduğu, Aydın ilinin geçmiş yıkıcı depremleri ve yıkım güçleri, Germencik-Kuşadası ve Söke kırıkları, Aydın’da deprem nerede olur, Aydın ilinde depremin yararları, güçlü yapılar nasıl olmalı, Kuşadası’nda deprem açısından en zayıf bölgeler gibi konularda bir sunum yaptı. Yapılan sunumdan sonra Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a, Kuşadası Meteoroloji Müdürü Emra Erentuğ tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “ İlk deprem Pazarcık’da M7,7 olmuştur, ikinci deprem ondan 20 kilometre ötede, 20 saniye sonra M7,5 olarak gerçekleşmiştir.
Bunların ikisinden çıkan toplam gerginlik güresi, M7,9'luk bir depreme eşittir, M7,7 değildir. ABD bu depremi M8,0 olarak vermektedir. İlk sarsıntıdan 9 saat sonra, üçüncü deprem odağı Sürgü kırığı üzerinde Elbistan’da M7,6 büyüklüğünde oluştu.
İlk deprem saniyede 5,6 kilometre hızla ilerleyerek Malatya'yı ile Elazığ'ı yıktı, öteki yerleri sarstı.
Yönseme yönü Malatya'ydı. İkinci deprem ise bu kez Kahramanmaraş'ı yıktı, Elbistan'ı yıktı, Adıyaman' yıktı, ondan sonra da Diyarbakır'ı yıktı.
Sonra üçüncü deprem geldi, ancak bu arada o bölgedeki bütün yapıları yıprattı. Üçüncü deprem geldiğinde baş aşağı Hatay’a doğru gitti, Kıbrıs Yayı kırığı ile birleşirken Hatay'ı yerle bir etti. Hatay’ı yerle bir etti diyorum.
Türkiye'de yerleşim alanları ile yapı niteliklerinde uygulama yanlışlarımız çok...Deprem takdiri ilahi değil, takdiri siyasidir. Yoksulluk, kötü yönetim, eğitimsizlik giderilmedikçe deprem adı felaket olur” dedi. (ERDAL GÜNDÜZ)