Yeterli kış ve bahar yağışlarının düşmediği Aydın’da tarımsal sulama sezonunda arazilerin yarısına su verilip, yarısında kuru tarım yapılmasına ilişkin ‘yüzde 50 sulama kararı’ çiftçilerin tepkisini çekti.
Aydın’daki girişimlerden sonuç alamayan ziraat odası başkanları, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen ve AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem’le birlikte DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’yı ziyaret etti.
Başkanlar, Ankara dönüşünde DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü’nde bir toplantı daha gerçekleştirdi. Söz konusu sulama kararından vazgeçilmesi ve suyun her parsele eşit olarak verilmesini talep eden üretici temsilcileri, “Büyük ihtimalle talebimizin yerine getirilmesini bekliyoruz” diyerek, tablonun iyimser olduğunu ifade etti.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantının ardından Efeler Ziraat Odası’nda bir araya gelen ziraat odası başkanları basın toplantısı düzenledi.
KÜRESEL İKLİM KRİZİNE İŞARET ETTİ
Toplantıda konuşan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Su bana göre enerji ve petrolden daha değerli bir emtia. Çünkü su olmayınca tarım olmuyor, tarım olmayınca gıda olmuyor. Gıda olmayınca da insanların yaşamıyla ilgili sürdürülebilirlik ortada kalkıyor. Dünyada şu anda küresel iklim krizi var. Küresel ısınma ve iklimle ilgili sonuçları hep birlikte yaşıyoruz. 2007 yılında bir kuraklık çektik. 2021 ve 2024’te kuraklık çektik. 2025’te, aradan bir yıl bile geçmeden daha şiddetli bir kuraklık söz konusu” dedi.
“YÜZDE 50’NİN SAHADA UYGULANMASI İMKÂNSIZ”
Aydın’da ziraat odalarına kayıtlı 100 binin üzerinde çiftçi olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Aileleriyle birlikte 500 binin üzerinde nüfusa tekabül ediyor. Akaryakıtıyla, zirai ilacıyla, gübresiyle, ekipmanıyla bu rakam yüzde 60’ları, 70’leri buluyor. Aydın’da yaşayıp da tarımla ilgisi olmayan yok gibi bir şey. Biz de tarımın temsilcileri olarak tarımsal kuraklıkla ilgili 2 aydır gerek DSİ’de gerek Ankara’da girişimlerde bulunuyoruz. İktidar ve muhalefet milletvekilleri de dâhil olmak üzere tüm paydaşları devreye sokarak kuraklığa çare arıyoruz. Belli oranda suyumuz var. Bu suyu en hakkaniyetli şekilde dağıtımın yollarını arıyoruz. İlk etapta her parselin yüzde 50’sine su verileceği, diğer yüzde 50’sinde ise kuru tarım yapılması değerlendirildi. Aydın koşullarında bu yüzde 50 boş kalır. Yani bu kararı sahada uygulamak bırakınız zor olmayı, uygulanamaz.”
“ŞU ANDA BARAJLARDA 350 MİLYON METREKÜP SU VAR”
Mevcut suyun geçen seneye göre daha az olduğuna dikkati çeken Kendirlioğlu, “Rakamlarla ifade etmek gerekirse geçen yıl sulama sezonunun başlangıcında 533 milyon metreküp suyumuz vardı. Bugün itibarıyla ise 350 milyon metreküp suyumuz var. Sulama sezonu başladığında tahminlerimiz 400 milyon metreküpün biraz daha üzerine çıkması. Böyle bir tahmin var. İnşallah daha yüksek rakamalar erişiriz” diye konuştu.
“SU, TÜM PARSELLERE EŞİT DAĞITILMALI”
Baraj kapaklarının Haziran sonunda açılmasının planlandığını aktaran Kendirlioğlu, “Tabii iklim koşulları önemli. Baraj kapaklarının açılmasını olabildiğince öteleyerek suyu tüm parsellere eşit miktarda verebilmek önemli. Genel kanımız, yüzde 50 sulama kararının uygulanabilirliğinin olmayışı. Bugün DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde toplantı gerçekleştirdik. Bundan önce de Ankara’da DSİ
Genel Müdürlüğü’ne ziyarette bulunduk. Aydın’da nihai toplantımızı gerçekleştirdik. Dilekçeyle tekrar müracaat edeceğiz. Koordinasyon Kurulu kararı olarak talebimizi resmî olarak ileteceğiz. Önümüzdeki 3 – 5 gün içinde değerlendirilerek, Vali kararıyla talebimiz gerçekleşmiş olacak. Büyük ihtimalle talebimizin yerine getirilmesini bekliyoruz” görüşlerini dile getirdi.
Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin mutlaka yaşama geçirilmesi çağrısında bulunan Kendirlioğlu, modern sulama tekniklerine geçilmesinin önemine de vurgu yaptı.