Bu yıl sulama sezonu geride kalırken, AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Savaş, geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Muğla Dalaman Çayı'nın Aydın Kemer Barajı'na bağlanması projesi kapsamındaki tünellerin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini belirtti.
Milletvekili Savaş ayrıca, alternatif kanal seçenekleri üzerinde de çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Projeye sağlıklı bir temel oluşturmak amacıyla özenle çalıştıklarını dile getiren Savaş, kamuoyuyla fizibilite sonuçlarını paylaşacaklarını da ifade ederken, Aydın’daki çiftçiler proje kapsamında açıklanacak rapora dikkat kesildi.
AYDINLI ÇİFTÇİLER HEYECANLA BEKLİYOR
Fizibilite sonuçlarının yakın bir zamanda kamuoyuna açıklanacağı öğrenilirken, Muğla Dalaman Çayı'nın Kemer Barajı'na bağlanması projesi, Aydın'daki çiftçiler ve bölge halkı tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Projenin, su kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasına, tarım verimliliğinin artırılmasına, enerji üretimine katkı sağlanmasına ve çevresel sürdürülebilirliğin korunmasına önemli katkılarda bulunması öngörülüyor. Kemer Barajı'na Muğla Dalaman Çayı'nın bağlanması projesi, Aydın'ın gelecekteki su kaynaklarını güvence altına alarak, kuraklık ve su sıkıntısı gibi sorunların minimize edilmesine de katkı sağlaması bekleniyor. Söz konusu proje, sürdürülebilir kalkınma ve su kaynakları yönetimi alanlarında önemli bir adım olarak öne çıkarken, fizibilite sonuçları açıklandığında, projenin geleceği ve bölge için sağlayacağı faydalar daha net bir şekilde de görülebilecek.
SAVAŞ’IN GİRİŞİMİYLE DÜĞMEYE BASILDI
Aydın'ın su kaynaklarının verimli kullanılması ve kuraklık sorununa etkili bir çözüm sunulması amacıyla gündeme gelen Muğla Dalaman Çayı'nın Aydın Kemer Barajı'na bağlanması projesiyle ilgili girişimde bulunulması bu dönem önemli bir gelişme olarak de öne çıkıyor. AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Savaş'ın, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında projenin fizibilitesinin hazırlanması için düğmeye basılması büyük bir adım olarak kabul ediliyor.
BÖLGENİN KALKINMASINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK
Projenin hayata geçirilmesi için gerekenler arasındaysa teknik inceleme ve fizibilite raporu hazırlanması, çevresel etki değerlendirmesinin yapılması, finansmanın sağlanması, yasal düzenlemelerin tamamlanması ve gerekli izinlerin alınması bulunuyor. Muğla Dalaman Çayı'nın Aydın Kemer Barajı'na bağlanması projesi, bölge için önemli bir su kaynağı yönetimi ve tarım potansiyeli taşımasının yanı sıra ayrıca, hidroelektrik enerji üretimi ile sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik bir dönüşümü teşvik edeceği için de büyük önem taşıyor. Projenin detaylı planlama ve işbirliği ile hayata geçirilmesi, bölgenin kalkınmasına ve çevre koruma çabalarına önemli katkılar da sunacak. (MURAT TAN)