Aydın Barosu Başkanlık Odası'nda gerçekleşen basın açıklamasında, 10 Aralık'ın, 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yıl dönümü olarak kutlanan Dünya İnsan Hakları Günü olduğu belirtildi. Beyannamenin tüm dünya devletleri tarafından ortak değerler olarak kabul edilen insan hakları ilkelerini yansıttığına vurgu yapıldı.
Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekilen açıklamada, kadın cinayetleri, çocuk istismarı, asgari ücret sorunu, sağlık hizmetlerinin yetersizliği, sel felaketleri gibi başlıklar altında yaşanan sorunlara vurgu yapıldı. Ayrıca, 6 Şubat depremi ve diğer doğal afetlerin sebep olduğu mağduriyetlere değinildi.
“İŞ KAZALARINDA EN AZ BİN 634 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”
Çalışma yaşamında iş güvenliği ve işçi sağlığına yeterli önemin verilmemesi sonucu yaşanan iş cinayetleri ve işçi hakları ihlallerine vurgu yapıldı. 2023 yılı içinde inşaat alanlarında, fabrikalarda, tersanelerde ve maden ocaklarında yaşanan iş kazaları sonucunda hayatını kaybeden işçi sayısına dikkat çekerek “2023 yılının ilk on ayında inşaat alanlarında, fabrikalarda, tersanelerde ve maden ocaklarında en az 1634 işçi hayatını kaybetti. Yapılan hukuki düzenlemeler, işçilerin haklarının temin edilmesinden ziyade daha çok mağdur olmasına sebebiyet vermekte ve kayıpları da engellememektedir. Sığınmacıların ucuz işçi ve köle düzenine araç olarak kullanılmasının getirdiği ihlallerde yine 2023 yılında da devam etmektedir.” dedi
Yargının üç ayağından biri olan savunmanın önemine vurgu yapılan açıklamada, avukatların mesleklerini icra ederken maruz kaldıkları saldırılar ve hak ihlalleri ele alındı. Kahramanmaraş Barosu üyesi bir meslektaşın yaşadığı olaya özel olarak değinildi.
Aydın Barosu İnsan Hakları Komisyonu, insan haklarının korunması ve evrensel beyannamenin ilke ve değerlerinin sürdürülmesi konusunda tüm gayretlerini ortaya koymaya hazır olduklarını ve bu amaçla var güçleriyle çalışacaklarını kamuoyuna bildirdi.