Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarihinde ilk kez Kariyer Günleri düzenliyor. 22-24 Ekim tarihleri boyunca sürecek olan İnsan Kaynakları, Kariyer ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü (İKAK) tarafından düzenlenen etkinlikler, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışla start aldı.
REKTÖR KENT’TEN ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE VURGU
Açılış konuşmasını yapan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değinerek, bu organizasyonun hem akademik hem de sektörel bir birleşme sağlayacağını ifade etti. Kent, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Üniversite-sanayi iş birliğinin arttırılması ve arzu edilen noktaya getirilmesi, akademi-şehir bütünleşmesinin sağlanması amacıyla ADÜ tarihinde ilk kez düzenlenen Kariyer Günleri’ne hepiniz hoş geldiniz. İstiyoruz ki her ADÜ öğrencisi, okuluna girer girmez, kendi alanlarıyla ilgili iş fırsatlarını görsün, deneyim edinsin ve yeni bağlantılar kurmanın yolunu öğrensin. Etkileşim içinde olunan firmalarla, öğrencilerimiz bir araya gelsin ve deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşsın. Çok kapsamlı ve bilgilendirici 3 günlük program hazırlandı. Öğrencilerimiz girişimciler, çeşitli düzeylerde öğreticiler, olimpik sporcular ve mentörlerle bir araya gelecekler. Konuşmacıların tecrübelerini dinlerken, kendi sektörlerine ve farklı alanlara dair kıymetli bilgiler elde edecekler. Kariyer Günleri’ne katılımın, öğrencilerimizin gelecek planları ve başarıları açısından ilham kaynağı olacağını düşünüyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesine ve geleceğimizin aydınlık yüzleri olan siz gençlerimize verdikleri destekten dolayı etkinlikte yer alan tüm firmalara, sponsorlara ve konuşmacılara teşekkür ediyorum. Ayrıca İnsan Kaynakları Kariyer ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü ekibine teşekkür ediyorum.”
“KARİYER UZUN BİR YOLCULUK”
Etkinlikte moderatör olarak görev alan Rektör Yardımcısı Cemal İyem ise konuşmasında, bu etkinliğin ADÜ tarihinde bir ilk olduğunu belirterek, kariyer planlamasının uzun bir yolculuk olduğunu söyledi:
“Üniversite tarihimizde ilk kez böylesine geniş çaplı bir kariyer organizasyonu düzenliyoruz. İnşallah uzun yıllar devam eder ve bunu geleneksel hale dönüştüreceğiz. Organizasyonun temel amacı, iş dünyasıyla öğrencilerimizi kesiştirmek, bir araya getirmek ve öğrencilerimizin istihdama katılmaları noktasında ne gibi yenilikçi uygulamalar yapılabilir bunları tartışmak. Kariyer uzun bir yolculuk. Bir tarafta bireysel kariyer dediğimiz kendi kariyerimizi şekillendirdiğimiz süreç var, diğer tarafta da sektörün kariyer konusundaki beklentileri var. Bunlar kesiştiği zaman ortaya uzun soluklu çalışmalar, yüksek performanslar, çalışma memnuniyeti ve aidiyet gibi unsurlar çıkıyor. Bunlar kesişmediği zaman ise maalesef iş yerlerinde, kurumlarda çatışma oluyor. Dolayısıyla aslında temel amaç bireyin kariyer beklentisi ile sektörün beklentileri arasında dengeyi sağlayabilmek. Tabi burada bireysel kariyeri şekillendirmede bir çok unsur var; ailemiz, ailemizdeki büyüklerin meslekleri, çevremizdekilerin meslekleri ya da bazı popüler meslekler bizi bir tercih yapmaya itiyor. Türkiye’de yapılan araştırmada, çalışanların yüzde 85’i iş yerinden memnun değil. Hatta yüzde 72’si fırsatı olsa hemen işini değiştirmek istiyor. Bu çok yüksek bir rakam.”
BAŞKAN MARAŞ’TAN NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ VURGUSU
Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Aydın’ın üretim potansiyeline dikkat çekti ve nitelikli iş gücü ihtiyacına vurgu yaptı:
“Sanayi Odası’na baktığımız zaman Aydın’ın 17 ilçesinde üretim yapan 1200 tane firmamız var. Her birinde de şu anda nitelikli iş gücü ile ilgili sıkıntılar mevcut. Çünkü Aydın’ın ihracat rakamlarına baktığımızda gerçekten Türkiye’deki sayılı illerden biriyiz. En fazla ihracat yapıp, en az ithalat yapan iller içerisinde yer alıyoruz. Bunu daha iyi noktaya getirmek bizlerin ve sizlerin elinde olan bir şey. Öncelikle sevgili gençlerimiz, mezun olduğunuz zaman bizlerden iş talebinde bulunuyorsunuz ve hemen üretimin içine girip oradaki noktalarda kendinizi ispatlamak istiyorsunuz. Fakat bu üretimdeki veya beyaz yaka pozisyonlarındaki arkadaşların belirli bir tecrübe ve deneyim kazanmaları gerekiyor.”
Aydın Ticaret Odası Başkan Vekili Ergün Evran, öğrencilere erken dönemde iş hayatına adım atmaları konusunda tavsiyelerde bulundu:
“Öğrencilere tavsiyem, mezun olduktan sonra değil, üniversitedeyken işletmelerin içine girmeleri. Akademik bilginin yanında, işletmelerdeki faaliyetlerin de nasıl olduğunu görerek öğrenmeliler. Aydın, sanayi kenti, eğitim kenti, tarım kenti ve enerji kenti. Aydın ticaret hayatının içinde, öğrencilerimize iş ortamı hazır.”
“ÇOK ZOR BİR YOLCULUK SİZLERİ BEKLİYOR”
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur da öğrencilere iş dünyasının beklentilerini anlamaları gerektiğini hatırlattı:
“Ziraat mühendisiyim. Bizim dönemimizde de kariyer günleri oluyordu ama pek dikkat çekmezdi. Kendimiz tecrübe etmek zorunda kaldık bazı şeyleri. O anlamda bu tür etkinlikler çok önemli. Sizleri çalışma hayatında çok zor bir yolculuk bekliyor. Hepiniz eşitsiniz şu anda, iş dünyasında yarın reel sektör sizden ne bekliyor, niye sizi seçsin, bunları anlamanız çok önemli.”
“SADECE DİPLOMA İŞ BULMAZ”
AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü ise sadece diplomanın iş bulmada yeterli olmadığını vurguladı:
“Artık sadece diploma ile iş bulmak zor. 2030 üniversite var, oralardan mezun olanlar var. Üniversite dönemi sürecinde kendinizi sadece ders olarak değil, kariyer olarak da yetiştiremezseniz iş bulmanız zor. Staj yapmanız, fabrikalara gitmeniz ve hatta gönüllü çalışmanız lazım.”
Etkinlik, soru-cevap oturumlarıyla devam etti.
Etkinliğe, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, ADÜ Rektör Yardımcısı Cemal İyem, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Aydın Ticaret Odası Başkan vekili Ergün Evran, AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, akademik- idari birim personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.