Acısıyla tatlısıyla 2023 yılı geride kaldı. İlk gününü geride bıraktığımız 2024’ün öncelikli gündemi olarak 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel yönetim seçimleri ve ekonomi öne çıkıyor. Bir yandan sandığa gidip kenti 5 yıl boyunca yönetecek kadroları belirleyecek seçmen diğer yandan hüküm süren enflasyonist ortam içinde geçim mücadelesini sürdürecek.
Yerel seçimlerde Aydın’da Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarları seçilecek. Şimdiye kadar, parlamentoda grubu bulunan partilerden CHP ve İYİ Parti, 3 ilçede adayını açıkladı. CHP’nin Çine, Bozdoğan ve Sultanhisar adayları, İYİ Parti’nin ise Sultanhisar, Karacasu ve Kuşadası adayları belli oldu. CHP’nin Büyükşehir ve 14 ilçedeki adaylarının açıklanması ise 1 Ocak sonrasına kaldı. İYİ Parti adayları da bu ay içinde belli olacak. Muhalefetin aksine, seçimlere Cumhur İttifakı çatısında birlikte katılacak olan AK Parti ve MHP cephesinde de henüz adaylar kesinleşmedi. Ocak ayının ilk yarısına kadar adayların açıklanması bekleniyor.
KIYASIYA YARIŞ YAŞANACAK
Siyasi partilerin Büyükşehir ve ilçe adaylarının açıklanmasıyla birlikte yılın ilk çeyreğinin politik anlamda hayli hareketli geçmesi bekleniyor. Propaganda döneminde liderlerin Aydın’a gelerek miting düzenlemesi beklenirken, belediye başkan adayları da 31 Mart’ta halkın önüne gelecek sandıktan vize alabilmek için yoğun mesai harcayacak. Yerelde iktidar olan CHP, kalesini kaptırmamak için, yerel muhalefet olan AK Parti ise genel iktidarın yanı sıra yerelde de iktidar partisi konumuna gelebilmek için ter dökecek.
GÖZLER MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ARTIŞINDA
2024’ün yerel seçim kadar bir önemli gündem maddesi de ekonomi olacak. 2024’te uygulanacak asgari ücret, 2023’ün son günlerinde 17 bin 2 lira olarak açıklanmıştı. Yeni yılda bir asgari ücretli çalışanın işverene maliyeti 23 bin lirayı aşıyor. Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözlerin çevrildiği bir diğer konu ise memur ve emekli maaşları. Bugünlerde açıklanacak 6 aylık enflasyon rakamının ardından memur ve emekliye verilecek zam oranı da belli olacak.
VERGİ VE HARÇLARDAKİ ZAMLAR
2024’te vergi ve harçlarda da zamlı tarife uygulanacak. 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları (MTV) Resmi Gazete'de ilan edildi. Önceki yıllarda olduğu gibi MTV'de yeniden değerleme oranının (YDO) yarısı kadar artırma yetkisi kullanılmayınca YDO kadar yüzde 58,46 zam yapıldı.
Böylece 1301-1600 cc motorlu araçlarda değeri 316 bin 400 TL'yi aşanlar için MTV yeni yılda 7.026 TL'ye yükseldi. Motosikletlerde ise 251-650 cc motorlular için 1-3 yaş aralığında MTV 1.294 TL'ye çıktı.
Engelliler için ÖTV muafiyetli alınabilecek otomobilin fiyat limiti ise yeniden değerleme oranında artışla 1 milyon 591 bin 200 TL'ye yükseltildi.
2023 yılında 70 bin TL olan gelir vergisinde yüzde 15 vergiye tabi ilk dilim yüzde 57 artışla 110 bin TL'ye yükseltildi. Gelir vergisinde yüzde 20 vergi hesaplanan ikinci dilimin tavanı ise 150 bin liradan 230 bin liraya yükseltildi.
AKARYAKITA DA ZAM BEKLENİYOR
Yeniden değerleme oranında artışla yeni yılda mahkemeye başvurma harcı 195,80 lira ile 3 bin 518 lira arasında değişen tutarlarda olacak. İcraya başvurma harcı 427 lira, maktu iflas harcı da 704,50 liraya yükseltildi. Tapu işlemlerinde, yapılan işlemin türüne göre, binde 11,38 ile binde 1593,9 arasında değişen harç oranları uygulanacak.
Ayrıca yeni yılın ilk günlerinde benzin, motorin ve LPG’de de “ÖTV zammı” bekleniyor.