Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ ve Doku Haftası" olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.(Vikipedi)
Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Hayat vermek sizin elinizde. Türkiye Organ Nakli Vakfı’nın paylaşımında Türkiye geneli 2022 yılı organ bağışı sayısı: 11.615'dir.
Bu hafta organ bağışı ve naklinin ne kadar önemli olduğunu hatırlama fırsatı sunuyor. Bu aynı zamanda hem hayattaki en değerli şeyleri paylaşan bağışçıları hem de ailelerini ve organ naklini mümkün kılan sağlık çalışanlarını kutlamak için harika bir zaman. Öte yandan, donör ihtiyacının karşılanmadığını ve bekleme listesindeki çok sayıda hastanın organ nakli olamadan kaybettiğimizi de unutmamalıyız.
Organ bağışı şartları nedir?
Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. Vikipedi
Kimler organ bağışı yapamaz?
Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.
Öldükten sonra organ bağışı nasıl yapılır?
organ bağışı ile ilgili görsel sonucu
Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir.
Organ bağışında organlar nasıl alınır?
Kişi eğer sağlığında organlarını bağışlamış ve aile organ bağışını onaylıyor ise Sağlık Bakanlığı tarafından organların hangi hastaya nakledileceğine belirli kurallar dahilinde karar verilir. İlgili cerrahi ekipler tarafından organlar nakledilmek üzere kişiden alınır.
Hangi organlar bağışlanamaz?
Yaşarken yapılabilen bağış
Giderek taransplantasyonu çoğalan diğer organ ise, yüksek oranda yenilenebilir özelliği olan karaciğerdir. Ancak karaciğerin tamamı bağışlanamaz. Bağış yapan 18 yaşını doldurmuş ve karar verebilecek durumda olmalıdır.