ANLAMSALLIK: Bir kile(tablet) atılmış bir çentik(çizginin) anlamı vardır. Bu bir sığır demektir. Tasmalı hayvan kafası köpek demektir (Crowley & Heyer, 2010, s. 43). İri göğüs, geniş karın kalça doğurganlık ve bereket anlamına gelmektedir. İnsanlığın tarih boyunca anlamlı metinler oluşturmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak post-modermizm tarihin bittiğini iddia etmektedir (Fukuyama, 1992, s. 276-403) yapıda anlam o denli önemli değildir. Bu açıdan Orhan Pamuk’un romanlarını okumak güçtür. Inception (Nolan, 2010) adlı filmi; Matrix’ı (Wachowski & Wachowski, 1999) kolay kolay anlamak mümkün değildir. Bu durum yapımcıların ve yazarların umurunda değildir. Zaten böyle yapmak istemektedirler.
SOMUTLUK: Temel İletişim kodudur. İnsanlık tarihi boyunca soyut kavramları geliştirmeye çalıştı. Ancak bu çoğunlukla somut dünya temel alınarak yapılmaya çalışıldı. Somutlaştırmanın pek çok yöntemi vardır. Bunun basit yöntemlerinden bir tanesi soyut konuları somut varlıklara benzeterek aktarmaktır. Pek çok toplum liderinin sıklıkla bu yönteme başvurduğu görülmektedir. «Sizin evinizin önünde bir dere bulunsa ve sizden birisi günde beş defa bu derede yıkansa da ondan kirden eser kalır mı? İşte 5 vakit namaz da böyledir. Günahları temizler.» Hz. Muhammed (Müslim, Mesâcid 284).
Günümüzde teknolojinin sunduğu imkânlarla insanlar daha çok somutluğa başvurmaktadır. İnsan zihni gittikçe tembelleşmektedir. Bu nedenle Mehmet Akifler, Mevlanalar, Nazım Hikmetler, Yunus Emreler çıkmamaktadır. Bir siyasi aday gelecek vurgusu yapmak için çocuklarla çekilmiş fotoğrafını servis etmekte, bununla ilgili çok fazla şeyler söylememektedir. Bir fotoğrafla somutlaştırma veya çocuk ajitasyonu bunun için yetmektedir.
SİSTEMLEŞTİRME: A, bu şeklin gösterdiği ses kolay kolay değişmemektedir. Uzun süreli ve yaygındır. Tekrara dayalıdır. Zaten sistemden kasıt budur. Patron olmasa dahi bir dükkân her gün aynı saatte açılıp kapanıyorsa, sağlıklı çalışıyorsa ve bu sürekli ise burada bir sistemden söz edilebilir. Neolitik dönemde ilk kez sistemleştirmeden söz edebiliriz. Kesikli oval şekil belli bir bölgede sürekli aynı miktarda yağı gösterdiği tespit edilmiştir. İlk metinler veya işaretlemeler koyun, keçi, yağ, tahıl miktarıyla ilgili olarak ortaya çıkmıştır. Dinsel ve edebi metinlerin ortaya çıkışı yüzyıllar sonrası gerçekleşecektir. din ve edebiyat sahası soyut olduğu için bu tip metinlerin ortaya çıkması zaman alacaktır. Bu da yaklaşık olarak MÖ 2900’lü yılları bulmaktadır (Crowley & Heyer, 2010, s. 45). Bugün olduğu gibi ana eksen ekonomik faaliyetlerdir. Bugün de iletişimi sürdürmenin temel koşullardan biri ekonomi olduğu gibi iletişim faaliyetlerinin pek çoğunun temeli ve amacı ekonomidir. Ekonomik faaliyetler zenginleştikçe mevcut kodlama sistemi veya işaretleme yetersiz gelmeye başladı. İşlemler karmaşık hale gelmeye başladı. İnsanlar artık yeni yöntemler bulmaya başladılar. Artık rakamlar ve yazı dönemi başlayacaktır.
KODLAMA(ŞİFRELEME)- DEKOD (DEŞİFRE): İletişim temel kuralı şifreleme ve bu şifrenin çözümü şeklinde nitelendirilebilir. İletilmek istenen mesajın bir şekle, yazıya, görüntüye gömülmesine kodlama denebilir. Buna maruz kalan kişinin bunu çözerek kendine göre anlamlı hale getirmesine ise deşifre denmektedir (Akdağ, Sözlü İletişim, 2018, s. 87-91).
AÇIKLIK: İletilen veriler genişletilebilirdi. Sayılarla iletilen bir veri bir başkası kümeler haline getirilip daha etkili hale getirilebilirdi. Yani veriler işlenmeye açıktır.
GELİŞİGÜZELLİK: Başlangıçta gelişigüzel yapılan tüm çalışmaların daha sonra gittikçe sistemleştiği görülmektedir. Gelişigüzellik daha çok soyut kavramlara doğru kayar. Sevgi soyuttur. Bu kavram gelişigüzel işlenebilir. Biri su, diğeri hava der… Herkesin sevgi tanımı farklıdır.
Kaynakça
Akdağ, M. (2018). Sözlü İletişim. Aydın: Başkar Ofset.
Crowley , D., & Heyer, P. (2010). İletişim Tarihi. Ankara: Phoenix Yayınları.
Fukuyama, F. (1992). The End Of History and The Last Man. Newyork: The Free Press.
Nolan, C. (Yöneten). (2010). Inception [Sinema Filmi].
Wachowski, L., & Wachowski, L. (Yönetenler). (1999). Matrix [Sinema Filmi].