SİYASET

AK Parti'nin "Yeni Anayasa Çalıştayı" başladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, parti genel merkezinde düzenlenen "Yeni Anayasa Çalıştayı" öncesi basın toplantısı düzenledi.

Abone Ol

Parti olarak çalıştayın ilkini bugün bir grup akademisyenin katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Yazıcı, "AK Parti, demokratik, sivil, özgürlükçü ve yeni anayasayı mümkün olan en geniş mutabakatla, toplumun bütün kesimlerinin içerisinde kendisini bulacağı şekilde yapma azim ve kararlılığı içerisinde." açıklamasını yaptı.

AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak Türkiye'nin ekonomide, demokraside, hak ve özgürlükler alanında hedefine ulaşabilmesi için milleti yeni, sivil, kuşatıcı bir anayasayla buluşturma kararlılığını sık sık dile getirdiklerine işaret eden Yazıcı, "Bu konudaki irademiz de, duruşumuz da nettir ve açıktır. Siyasi partilere koşulsuz çağrıda bulunuyoruz." diye konuştu.

Milleti özne yapacak bir toplum sözleşmesi hazırlamak kararlılıklarının başından bu yana devam ettiğini vurgulayan Yazıcı, "Küresel ve bölgesel değişimlerin hızlandığı, tehditlerin, fırsatların ve risklerin her alanda kendini gösterdiği böyle bir dönemde Türkiye'mizi ve milletimizi tarihin öznesi yapacak atılımlar için yeni bir toplum sözleşmesi yapmaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

1982 Anayasası'ndan 12 Eylül rejiminin izlerini silmeye yönelik çok sayıda değişiklik yapılmasına rağmen özgürlükler konusunda anayasanın geneline hakim, sınırlandırıcı yaklaşımın halen giderilemediğine dikkati çeken Yazıcı, "Temel felsefesi bireyin özgürlüğü ve korunması olan yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmeye yönelik kurumsal güvenceleri içeren yeni bir anayasa yapılması Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün kökleşmesi bakımından vazgeçilmez önemdedir ve bizim de vazgeçilmez hedefimizdir." diye konuştu.

En geniş katılımla uzlaşmaya dayalı anayasa istediklerinin altını çizen Yazıcı, bir anayasanın sivil, demokratik ve özgürlükçü olarak nitelendirilebilmesi için sadece içeriğinin değil, hazırlanma yönteminin de demokratik ve sivil olması gerektiğini söyledi.