YAŞAM

Türkiye’nin modern imarlı ilk şehri: Atça

Türkiye’de modern imarlı ilk yerleşim yeri olma unvanını taşıyan Sultanhisar’ın Atça Mahallesi, muntazam şehir planı, yeşil dokusu ve sakinliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor

Abone Ol

Türkiye’de modern imarlı ilk yerleşim yeri olma unvanını taşıyan ve “Türkiye’nin Paris’i” olarak nitelendirilen Atça, muntazam şehir planı, meşhur parkı, yeşil alanları ve huzurlu bir yerleşim yeri olmasıyla ilgi çekiyor.

Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Yeni Kıroba’ya yaptığı açıklamada, Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılına kadar belde olan Atça’da 2 dönem belediye başkanlığı yaptığını anımsattı.

CADDELERİN TAMAMI PARKA ÇIKIYOR

Cumhuriyetin kuruluşunun ardından, işgal yıllarında yakılıp yıkılan şehirlerin ayağa kaldırılması için Ulu Önder Atatürk’ün direktifleriyle çalışma başladığını anımsatan Yıldırımkaya, “1924 yılında Atça için ilk imar planı hazırlanmış. Yüzbaşı Abdi Bey, eğitim için gittiği Paris’in mimarisine ve kent estetiğine büyük hayranlık duymuş. Oradan esinlenerek Atça’nın şehir planını yapmış. Atça’daki 500 metre uzunluğundaki 8 cadde, mahallenin orta noktasında bulunan Atça Parkı’na çıkıyor. Caddelerin tümünde 3’er metre kaldırım, 9’a metre yolumuz var” dedi.

TARIMDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

“Türkiye’nin Paris’i” olarak anılan Atça’nın şimdilerde 8 bin civarında nüfusu olduğunu kaydeden Yıldırımkaya, şöyle konuştu: “Burası tarımın ağırlıklı olduğu bir bölge. Karpuz, çilek ve narenciyemiz meşhur. Son yıllarda muz bile yetişiyor. Çay haricinde her türlü bitkinin yetiştiğini söyleyebiliriz. Atça’nın insanı çalışkandır. Sabah 5’te kalkıp tarlasına, bahçesine gider. Yaz aylarında öğle sıcağına kalmadan işleri bitirir.”

OTANTİK YAPILARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

1920’li yıllarda yapılan şehir planını tarihsel süreç içinde işbaşına gelen belediye başkanlarının özenle koruduğunu anlatan Yıldırımkaya, “Eski belediye binamız son derece otantik. Yine onun yanında eskiden santral binası olarak kullanılan binanın yeniden değerlendirilmesi için girişimlerim oldu. Türkiye İş Bankası Bölge Müdürü ile görüşmelerim sonucunda orası Türkiye İş Bankası Şubesi oldu. O bina da Atça’nın simge yapılarından birisi” diye konuştu.

PEYZAJININ GÜZELLİĞİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

1970 yılında açılan Atçalı Kel Mehmet Efe Heykeli’nin de mahallenin sembollerinden biri olduğunu dile getiren Yıldırımkaya, “Atça Parkımız sadece mahalleden değil, çevre ilçelerden ve Aydın’dan da ziyaretçileri olan bir yer. İnsanlar peyzaj harikası bu parkta çaylarını kahvelerini yudumluyor, hoşça vakit geçiriyorlar. Caddelerimizdeki ulu çam ağaçları da buraya ayrı bir güzellik katıyor” değerlendirmesinde bulundu.