Aydın’ın başlıca pamuk üretim merkezlerinden olan Nazilli’de pamuk hasadı başladı. Nazilli Ziraat Odası’na ait pamuk toplama makinesi oda üyelerinin tarlalarında hummalı bir çalışmayla pamuk toplarken, pamuk üreticisi kara kara düşünüyor.
Nazilli Ziraat Odası Meclisi eski başkanlarından pamuk üreticisi Mesut Yörükoğlu’nun Nazilli Ovası’ndaki tarlasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Alnıak 2021 yılında Nazilli Ovası'nda 21 bin dekar alanda pamuk ekildiğini, 2022 yılında bu rakamın 18 bin dekara düştüğünü, bu yıl ise 13 bin dekara gerilediğini belirtti.
Başkan Alnıak “Görüldüğü gibi pamuk ekim alanları her yıl 5 bin dekar azalıyor. Bunun sebebi de pamuk fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürmemesidir. Pamuğun üreticiye maliyeti kilo başına 23 liraya çıkmışken, satış fiyatı ise 19 lira civarında. Bu şartlar altında pamuğun kilo fiyatı en az 30 lira olmalıdır. Yani kilo başına devletin en az 5 lira prim vermesi gerekiyor. Çiftçinin beklentisi böyle. Eğer pamuk üreticisi desteklenmezse birkaç yıl sonra Nazilli Ovası’nda hiç pamuk olmayacak. Bu yüzden devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Lütfen bu konuya el atın” diyerek pamuk üreticisinin talebini dile getirdi.
“BÖYLE GİDERSE KİMSE PAMUK EKMEYECEK”
Nazilli Ziraat Odası Meclisi eski başkanlarından ve Nazilli’nin önde gelen pamuk üreticilerinden Mesut Yörükoğlu, girdi maliyetlerindeki aşırı yükselişten dolayı pamuk ekim alanlarından yıldan yıla azaldığını vurgularken “Çiftçiler başka ürünlere kaymaya başladı. Pamuk pandemi döneminde 20 lirayken geçen yıl 18 liraya düştü. Bu sene de 19 lira civarında. Endüstriyel tarım ürünlerinde hükümetin maliyet artı yaşam standardını oluşturacak bir rakam belirlemesi, ortaya çıkan farkı prim olarak ödemesi lazım. Bu da 25 lira fiyata ek olarak kilo başına en az 5 lira prim verilmesi demektir. Çiftçinin bir sonraki yıl ekim yapabilmesi için bunun olması gerek. Aksi halde kendi tarlasına dahi pamuk ekemeyecek” sözleriyle yaklaşan tehlikeye dikkat çekti. (FİLİZ ÖZDEMİR)