GÜNDEM

Nazilli’de aile hekimleri bakanlığa seslendi

Nazilli’de aile hekimleri 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’nin protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Abone Ol

Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, 1 Kasım'da yürürlüğe girdi.Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler, hak kayıplarına sebep olacağı değerlendirilen yönetmeliği protesto etmek için ülke çapında üç günlük iş bırakma eylemine başladı.Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere üç günlük iş bırakma kararı aldı. Nazilli’de Aydın Tabip Odası, Aydın Aile Hekimleri Derneği ve Genel Sağlık İş Sendikası’na bağlı hekimler ve sağlık çalışanları Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde yeni yönetmeliği protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

TALEPLERİNİ SIRALADI

Basın açıklamasını okuyan Aydın Aile Hekimleri Derneği İl Başkanı Dr. Mehmet Acar yürürlüğe giren Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık alanında yaşanan sorunlara çözüm olmayacağını, birinci basamak sağlık hizmeti programının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamasında sağlık çalışanlarının taleplerini sıralayan Mehmet Acar, “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. . Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir” dedi.

“SONUÇ ALINCAYA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Taleplerinin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini savunan Mehmet Acar, "Bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukanda yer alan taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5-7 Kasım 2024'te iş bırakıyoruz.

Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz. Bize dayatılan bu eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz; değişinceye kadar hep birlikte mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.