GÜNCEL

Zeytinyağı ihracatında hedef Çin pazarı

Abone Ol

Aydın Ticaret Borsası’nın (ATB) ev sahipliğinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı gerçekleştirildi. Burada konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Çin’in zeytinyağı konusunda Türk ihracatçılar için cazip bir pazar haline gelebileceğini söyledi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda katılımcılara seslenen Çondur, “Zeytin ve zeytinyağı üretimi ülkemizdeki en önemli tarımsal faaliyetlerden olmakla beraber ilimiz ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde İspanya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye zeytinyağı üretiminde ilk sırada İzmir, ilimiz Aydın ise ikinci sırada yer alıyor” dedi.

YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNİN YÜZDE 12’Sİ AYDIN’DAN

“Türkiye’de sofralığa ayrılan zeytin ağacı varlığının yüzde 9’u ilimizde yer alıyor” bilgisini veren Çondur, şöyle devam etti: “Ülkemizde sofralık zeytin üretiminin yüzde 8.8’i ilimizden karşılanıyor. 2022 yılında ülkemizde 938 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleştirilmiş, bu üretimin yaklaşık 83 bin tonu ilimizde gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de yağlığa ayrılan zeytin ağacı varlığının yüzde 15’i ilimizde yer almakta olup, Türkiye yağlık zeytin üretiminin yüzde 12’sinin üretimi ilimize aittir. Ülkemiz 2022 – 2023 sezonunda zeytinyağında 701 milyon 850 bin dolar, sofralık zeytinde ise 184 milyon 515 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştir. İlimizde 2022 – 2023 sezonuna baktığımızda zeytinyağında 40 milyon 584 bin dolar, zeytinde ise 33 milyon 258 bin dolarlık katkı sağlamıştır.”

Başkan Çondur, “Aydın Ticaret Borsası’nda 2022 – 2023 sezonunda 46 bin 200 ton sofralık zeytin işlem görmüş olup ortalama satış fiyatı 21 lira olarak gerçekleşmiştir. Zeytinyağında ise borsamızda 34 bin ton zeytinyağı işlem görmüş olup, ortalama satış fiyatı 91 lira 34 kuruş olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.

“KATMA DEĞERİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

ATB’nin Aydın’ın tarımsal ürünlerinin ekonomik katkı değerinin artması ve coğrafi işaret tescili konusunda özverili çalışmalar yaptığına dikkati çeken Çondur, “Borsamız, 17 Eylül 2020 tarihinde Aydın memecik zeytinyağını, 21 Nisan 2021 tarihinde Yamalak sarısı zeytinini, 20 Mayıs 2021 tarihinde ise Aydın memecik zeytinini Türk Patent ve Marka Kurulu’nda tescillendirmiştir. 24 Eylül 2021’de memecik zeytinyağı, 12 Kasım 2021 tarihinde memecik zeytini AB coğrafi işaret başvurusu gerçekleşmiştir. Bugün itibarıyla da Aydın memecik zeytinyağı Avrupa Birliği resmi gazetesinde ilan edilmiştir. Böylelikle Avrupa Birliği’nde ilimize ait tescilli ürün sayısı 3’e çıkmıştır” görüşlerini aktardı.

“HEDEF ÜLKE ÇİN” RAPORU YAYIMLANDI

Çin’in büyüyen bir pazar olması nedeniyle Türk zeytinyağı ihracatçıları için cazip hale gelebileceğinin altını çizen Çondur, ATB olarak bu konuya ilişkin “Hedef Ülke Çin” adlı rapor hazırladıklarını anlattı.

Aydın memecik zeytinyağının Çin pazarında yer almasını sağlayabilmek adına markalaşma sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğini dile getiren Çondur, fuarlarda güçlü tanıtım kampanyaları yapılması gerektiğine işaret etti.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı’nın da bir konuşma yaptığı etkinlik, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti. (KIVANÇ UĞUR)