Üzerimizde tarım yazarı ve Çiftçi Örgütü ( Ziraat Odası) Başkanlığı gibi iki ayrı sıfat taşıdığımız için yakından ve uzaktan, sosyal medyadan, yüz yüze veya telefonla hergün yüzlerce telefon alıyoruz.
Tek konu: Sofralık zeytin fiyatları…
Günümüzden neredeyse bir ay kadar önceden üreticilere ulaşacak şekilde “Bu sezonda işletmeci ve ihracatçı zeytin almayacak” dedikodusu yayılmaya başladı.
Bu yalan dedikodunun amacı Türk Zeytin üreticisini panik psikozuna sokmaktı. Ve kısmen başardılar.
Kısmen diyorum; çünkü bazı üretici bu “ rezil” fiyatlara rağmen sofralık zeytinini hasat edip aracıya vermekte.
Bazı kesimlerin zeytin fiyatının daha da gerilemesi için çaba sarfettiklerini yazmam ve söylemem ne komplo teorisi ne de paranoyadır. Sadece şu anda yaşanan ekonomik bir olgudur.
Konu ile ilgili bir enokdot aktarayım:
“Birkaç yıl önce kuru incir fiyatlarının düşük olması nedeniyle incir ticareti ve depo sahibi bir arkadaşım, geçmiş yıllarla ilgili olarak,
- Falanca yılda kuru incir fiyatları yüksek olacak tahmini ile yüksek miktarda normal ve normal üstü fiyatlarla kuru incir aldık.İhracatta akama olunca birkaç milyonbin lira zarar ettik,dedi.
- Peki ertesi sezon ne yaptınız?
- İnciri olabildiğince,hatta en düşük fiyattan aldık.
- Demek ki kendi öngörüsülüğünüzün acısını üreticiden çıkardınız….”
Şu anda da aynı olguları yaşamaktayız.
Ticaret Bakanlığı’nın 2023 ve 2024 yıllarında Zeytinyağı ihracatına gelen kısıtlama ve yasaklarla zarar eden bir takım ihracatçı ve işletmeci yaşadıkları zararı çiftçiden çıkarmaya çalışıyor.
UZZK’nın aracılarışu anda,”kimse satmaya zorlamıyor,dha fiyatlar oluşmadı,bu fiyatlarla zarar edilmez ,gibi saçma sapan gerekçeler ileri sürmekteler.
Aracıların düşük fiyatla mal almaları esnasında üreticiye karşı ileri sürdükleri, ”piyasa mal çekmiyor, piyasada nakit sıkıntısı var, ihracat yolu tıkalı, stoklarda çok fazla mal var, faizler çok yüksek “ gibi aldatmaya yönelik gerekçelerine inanmayalım.
Bunların hepsi “üreticiyi aldatmanın metot ve taktikleri” dir.
Üreticiler olarak akl-ı selim sahibi, sabırlı ve ticari gerçeklere uygun davranmalıyız.
Şu anda çok az miktarda sofralık zeytin aracılara gitmektedir.Fiyatlar ise eleğe girdiğinde 18-12 TL arasında üreticinin eline geçen bir rakama karşılık gelmektedir.
Birkaç gün önce yayınladığımız Zeytin Maliyet Hesabı sonucunda sofralık zeytin maliyeti 113,5 TL’dir.Şu anda aracıya bu fiyatlarla hatta iki misli fiyatla zeytin teslim eden üreticilerimizin “akıllı” davrandıklarına inanmıyorum.
Zeytinimizi yağlık için ayırmak veya bir müddet daha satmadan beklemek daha mantıklı olacaktır.
Tüm zeytin üreticileri olarak gerçekçi ve bilimsel düşünelim: Ticarette arz ve fiyat arasında ters bir orantı mevcuttur. Piyasaya arz edilen mal ne kadar azalırsa fiyatlar o kadar yükselir.
Sadece birlikte hareket ederek zeytinimizi bir dönem satmayacağız.
Şu andaki sofralık zeytin ticaretinin ne hayrı ne de bereketi yoktur.