YİNE “ÇILDIR”MAYA AZ KALDI

Abone Ol

Bu hafta başında AYTO yeni bir açılım yaparak, GEKA projesi ile ÇILDIR HAVAALANI FİZİBİLİTE PROJESİNİ yeniden hazırlanması için yapılan proje sunumuna davetli olmadığımız için katılamasak da, Vali ve 2 vekil katılımıyla sunumun yapıldığını dün yerel basından öğrendik.

Bu konuda Sevgili Hakan ÜLKEN ve AYTO Yönetim ve Meclis üyelerini tüm personelini ve özellikle bu projeye emek verdiğini bildiğim isimsiz kahramanları kutluyorum .

Daha önce de benzeri şekilde oldukça geniş kapsamlı ve adeta Üniversite tez araştırma ürünü niteliğindeki eski çalışmanın üzerine yapılacak yeni fizibilite çalışması artık sudan bahanelerle ÇILDIR HAVAALANI karşıtları için tokat bir cevap olacağına eminim.

AYTO ' nun önceki fizibilite raporunda sayısal ve gerçek verilerle Aydın Çıldır havaalanından sadece gidiş günlük yolcu sayısının 2 bin üzerinde olduğu ortaya konuldu .Gelenlerle beraber Çıldır 3-4 bin bin yolcu sirkülasyonu sağlayacak rantabl bir yatırım. Böylece havaalanının zarar edeceği iddiaları çürütülmüş oldu.

ADÜ önceki dönem Rektörü Sayın Mustafa Birincioğlu göreve geldiği günlerde bir toplantıda hiç unutmam , ne demişti biliyormusunuz ..?

Bir İl'in havaalanı yoksa o kent Büyükşehir değildir..!

Türkiye de bugün 81 ilin 56 ' inde havaalanı var.

HER İL'DE HAVAALANI , AYDIN “HAVASINI ALANI “..!

Aydın Valisi dünkü toplantıda Aydın kentinin 1 milyon 200 bin nüfusuyla Türkiye'nin 20. Büyük nüfusa sahip ili olduğunu vurgulamıştı.

Oysa arasında Hakkari (Yüksekova) , Mardin, Şırnak, Iğdır gibi nüfusu Aydın'dan daha az illerde yıllardır açık HAVAALANI, Ama batının en ucunda bir kent Çıldır ile Aydın “HAVASINI ALANI “..!

Aydın , Çıldır'a havaalanı istiyoruz dedikçe , Kars'ın Çıldır ilçesine havaalanı yapılacağını zannedenler 60 yıldır yılan hikayesine dönen Aydın-Çıldır Havalimanı'nın uçuşa açılması macerası sonunda milletin ağzına bir parmak bal çalınarak THY Uçuş Akademisi açıldı.

Çıldır havaalanı araştırmalarımda , Aydınlıların bir zamanlar rahmetli Mustafa Çıldır'ın vasiyeti ve mirası havaalanını kullanarak İstanbul'a veya hacıya gittiklerini anlatıyorlardı.

Aydın'dan İlk uçuşu yapanları araştırırken sosyal paylaşım sitelerinde 1950 li yıllarda Aydın Devlet hastanesinde başhekimlik yapan ve halen Tellidede mezarlığında son uykusunda ki Dr.Baha ÖRSTAN 'ın kızı sevgili Beste (ÖRSTAN ) BARKİ 'nin 1950 li yıllarda çocukken 5-6 yaşlarında İstanbul'a uçtuğunu bana anlattıktan sonra, biz yeni bir hak değil , sadece var olan uçuş hizmetimizi tekrar kazanmak istiyoruz.

Halen kanada da yaşayan ilk uçuşun tanıklarından Beste ÖRSTAN BARKİ ,her ne kadar Aydın doğumlu değil ise de, 1952 yılında iki yaşındayken geldiği Aydında 7 Eylül ilkokulunda 3 yıl okula devam etmiş.

Beste barki ( ÖRSTAN ) bugün tekrar uçuşa açılmasını beklediğimiz Çıldır havalanınından 1956 yılında İSTANBUL'a uçuşunu bakın nasıl anlatıyor.

“Benim Aydın'dan ilk uçuşum bir rastlantı sonucunda 1956 yılında Çıldır havaalanından gerçekleşmiştir . Aydın Cum­huriyet mahallesinden Mustafa Çıl­dır, 1956 yılı Eylül ayında Aydın'da Türk Hava Kurumu Türk kuşu uçak ve pa­raşütçülerinin yapmış olduğu hava gösterisinden duyduğu heyecanla, o tarihte Tepecik'te bir buçuk milyon lira değerindeki 500 dö­nümlük arazisini, hava meydanı ya­pılmak üzere devlete bağışlamıştır.

Türk Hava Kurumu Genel İdare Ku­rulunca bir altın madalya takdim edilerek , THK Genel İdare Kurulundan bir heyet tarafından Aydın'da törenle Mustafa Çıldır'a verilmişti.

Aydın'dan İstanbul'a DC-3 ile uçtum.

Aydın'dan İstanbul'a başlatılan yolcu seferlerinin ilk müşterisi olarak DC-3 uçağa ilk kez 1956 yılında bindiğimi hatırlıyorum. Ailemden gelen bilgilere göre bu uçuşun 1956 yılında Temmuz ayında yapılmış olacağı düşünülüyor. Arşiv bilgileri Mustafa Çıldır'ın havaalanı bağışını Eylül 1956 tarih olarak belirtiyor. Demek ki benim bindiğim uçak ilk seferine Türk Hava Kurumu'nun gösteri yapmış olduğu sahadan başlamış olsa gerek.

D-3 uçakları zor koşullara dayanıklı ve büyük olmayan uçaklardı. 1956 yılında 6 yaşımdayken yapılan uçuşta, aile dostumuz bir hanım, oğlu, büyük kurt köpeği, annem Gülten Örstan ve birde 6 yaşında olan benim olduğumuzu hatırlıyorum.Uçakta bizden başkası da yoktu

Uçak çok gürültülü ve sarsıntılıydı. Pervaneli motorları çok gürültü çıkararak yavaşça havalanarak beyaz mavi renklerin arasından süzülürken , ara sıra hava boşluklarına denk geliyor ve düşmekten korkuyordum.

Bununla da bitmiyor, inişte kulaklarımın hiç duymadığını fark ediyorum.

65 yıl önce gerçekleştirilebilmiş bu uçuşun bugün, her zamankinden daha çok gerek duyulduğu bir dönemde , Çıldır havaalanından bugüne dek hala düzenli olarak uçuşun sürdürülememiş olması çok düşündürücü.

Tepecik Çıldır Havaalanı bağışçısı Mustafa ÇILDIR'ın evlatları ve torunlarının ve Aydın sevdalılarının ve Meslek odalarının dile getirdikleri bölgemizin ve kentimizin ticaret ve turizmine ivme kazandıracak haklı isteklerine ve Aydın'ın hak ettiği havaalanına bir an önce kavuşmasını diliyorum.”

İşte yıllar öncesinden bir THY 'nin İstanbul'dan Aydın'a uçuşun yapıldığını gösteren ve Beste Barki'nin dediklerini doğrulayan gazete ilanı kupürü.

Bugüne dek çeşitli teknik gerekçelerle karşı çıkan bürokrasi, bu kez de pistin uzatılmasına karşın , hala kapalı olan Sivil uçuşlara neden açılmadığını Aydınlılar haklı olarak eleştiriyorlar.

Aydın'da uzun yıllar iktidarda bulunan ve Ulaştırma Bakanlığı da yapan Nahit Menteşe'nin bile uçuramadığı Çıldır havaalanı TOBB Başkanı ve THY Genel Müdürünün özel uçakları Çıldır havaalanına iniş yapabildiğine göre ,

Kim arada geçen yarım asır 'ın hesabını verecek şimdi..? Şimdilerde Çıldır havaalanında genç pilotlar eğitim uçaklarıyla gele-ceğin pilotları olarak yetişti-riliyorlar. Aydın semalarında sıkça gördüğümüzde işte onlar. Aydında uçaklar uçuyor ama , sadece aday pilotlar. Havaalanı arazisini bağışlayan Mustafa Çıldır'ın vasiyeti aday pilotların uçuşlarıyla , yerine gelmiş olur mu..?

İşte 49 yıl önce de Aydında yayınlanan SES gazetesinde 13 Temmuz 1972 günlü nüshasında bu haber bir türlü değişmedi..!

Aydınlılar artık, sabahın köründe İzmir'e gidip gelmek yerine, kendi havaalanı Çıldır'dan uçmak istiyorlar..!

Nüfusu Aydın'dan az ,ama Havaalanı olan , Hakkari, Mardin, Şırnak, Iğdır 'lılardan daha fazla ve çok mu şey istiyorlar..?

AYTO' nun bu Aydın Sevdalısı girişiminin Aydınlı vekiller tarafından gerçekleştirilmesi , seçmenlerine borcudur.

SON BAŞBAKAN 'IN AYDIN DA VERDİĞİ SÖZ HALA KULAKLARIMDA .

“ÇILDIR HAVAALANI MUTLAKA AÇILACAKTIR.”

Bu aynı zamanda bugün kimsenin cüret edemeyeceği beş yüz dönüm araziyi bağışlama büyüklüğü gösteren ve ecdatlarının izinde yürüyen Çıldır 'ın torunları hala arazi bağışlamaya hazır olduklarını belirttikleri merhum büyükleri Mustafa Çıldır'ında mezarında rahat uyumasını sağlayacaktır.

SÖZÜN ÖZÜ :

VERİLEN SÖZ SENETTİR , VAKTİ GELİNCE ÖDENMESİ GEREKEN BİR BORÇTUR.

MEHMET ÖZÇAKIR

mehmetozcakir@hotmail.com

P.K:110 EFELER – AYDIN

GSM : 0.542.7608691