YEŞİLAY HAFTASI

Abone Ol

Yeşilay kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak ve zararlı alışkanlıklardan gençleri kötü yollardan korumak için kamu yararına çalışan bir kurumdur. Çağımızın en büyük kötü alışkanlığı sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımıdır. Kullanım, içicilik gibi zararlı hareketlere karşı verdiği mücadele Yeşilay tarafından yurt genelinde yaygın bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemizde 1-7 Mart tarihleri Yeşilay Haftası olarak kutlanıyor. Yeşilay, bağımlılıklarla ilgili olarak yerel ve ulusal televizyon ve radyolarda kamu spotu yayınlıyor, bastırdığı broşür ve afişlerle kamuoyunu bilgilendirerek, belirli periyotlarda yurt genelinde düzenlediği seminerler ile bağımlılıkla mücadeleye en büyük katkıyı sağlıyor. Yeşilay “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. Yeşilay, alkol bağımlılığı, tütün(sigara) bağımlılığı, madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı konularında faaliyetlerini sürdürmektedir. Bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütür ve aldığı sonuçlara göre projeler üretir ve uygular. Yeşilay ile temasa geçmek isteyen vatandaşlar ALO 171 telefon hattını arayarak ve kurumun “yesilay.org.tr” sitesini kullanabilirler.

***

Kızılay’ın amacı, Cemiyet, yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün(sigara), alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında, kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacı ile kurulmuştur.

Cemiyet bu çerçevede bağımlılıklarla mücadele etmek üzere, toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirir; insan onur ve saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda desteğe muhtaç insanlara yardım eder; toplumun bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunur.

Bu amaç doğrultusunda ulusal ve uluslararası kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli işbirliği ve ortak çalışma organizasyonlarını geliştirir.

Sigaraya başlama yaşı ülkemizde küçük yaşlara kadar inmiş durumda. Erken yaşta bu kötü alışkanlığa bulaşmak ileriki yaşlarda sağlık açısından kişi üzerinde kötü sonuçlar doğurur. Daha da ileri giderse yakalanılan hastalık ile ölümle sonuçlanır.