EKONOMİ

Ekonomist Petek: “Yerli paradan kaçış var”

Abone Ol

Türk Lirası’ndaki değer kaybının sürdüğü, dövizin yükseldiği şu günlerde döviz bürolarındaki hareketlilik sürüyor. Aydın’da Hükümet Bulvarı’nda bulunan döviz bürosu önünde de vatandaşların kuyruk oluşturduğu gözlendi.

Para piyasalarında yaşanan son duruma ilişkin Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Ekonomist Doç. Dr. Ali Petek, “Ekonomide dolarizasyon diye bir kavram var. İnsanlar ticareti, kiralamaları, alışverişi, borçlanmaları dolar üzerinden yaptığı zaman, biz bu duruma ekonomi biliminde dolarizasyon diyoruz. Yerli paradan kaçış. Ülkemizde de uzun süredir baskılanmış olan döviz artık baskılanamaz hale geldi. Baskılamanız için artan döviz talebini karşılamanız gerekiyordu. Ancak rezerv bitince artan döviz talebini karşılayacak yeni kaynaklar yok. Bu durum karşısında da dövize talep arttığında fiyat da artar. Bir ürün gibi düşünün” dedi.

“TÜRKİYE’NİN CDS PRİMİ YÜKSEK”

“Dövizin önü 27 liraya kadar açık” görüşünü savunan Petek, şöyle devam etti: “O direnci kırarsa 30 TL’ye doğru yolculuğu başlar. Londra çevrelerinden borçlanma fikri varsa birtakım önlemler alınmak zorunda. Körfez ülkelerinden borçlanma yoluna gidiliyor. Dünya finans sistemi, hukuki güvenceler ister. CDS dediğimiz bir sigorta primi var. Alacaklı ülkeler, bir ülkeye verdikleri borcu sigortalatırlar. Bunun adına CDS diyoruz biz. Sigorta sistemi bu. Nasıl kasko yaptınız kazanız çoksa, priminiz artıyorsa, Türkiye’nin de kazası çok olduğu için CDS primi yüksek. Bu ne demek? Türkiye’nin 500 civarında. Her yüz CDS puanı, bir faiz puanına denk gelir. 500’se CDS, siz dünyadakilerden 5 puan daha yüksek faizle borçlanırsınız. Türkiye’nin durumu bu. Cari açık da inanılmaz gidiyor. Turizm sezonunda olduğumuz için döviz bir miktar rahatlayacak. Kriz, temmuz ağustosta değil, yeni bir önlem alınmazsa eylül ekim aylarında karşımıza çıkacak.” (KIVANÇ UĞUR)