2009 – 2014 ve 2019 – 2024 dönemlerinde CHP’den Yenipazar Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Yüsran Erden, aktif siyaseti bırakmasının ardından çevre mücadelesini yoğunlaştırdı. İlçenin Karacaören Mahallesi’ndeki feldspat ve kuvars maden sahasının genişletilmemesi ve Paşaköy’de ise yeni maden sahası açılmaması yönünde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çabalarını sürdüren Erden, bu kapsamda yöre halkının kaygı ve beklentilerini Aydın Valisi Yakup Canbolat’la paylaştığını dile getirdi.
Konuya ilişkin Yeni Kıroba’ya açıklamalarda bulunan Erden, “Bildiğiniz gibi, belediye başkanı olarak görev yaparken belediyemizin bir vizyonu vardı. Bunun içerisinde yerel üretime destek olmak, kültürel ve tarihsel mirasa sahip çıkmak, hane halkı gelirlerini artırmak gibi görevler var. Bunu yaparken çevreye ve doğaya zarar vermemek konusunu da ekliyorduk” dedi.
FELDSPAT VE KUVARS ÇIKARILIYOR
Erden, “Ben belediyede göreve başladığımda Karacaören Köyümüzde Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ruhsatı alınmış bir feldspat ve kuvars ocağımız vardı. Dolayısıyla bizim ilçe merkezini, mahallelere bağlayan yolların ağır tonajlı araçlar nedeniyle bozulmasından başka şikâyetimiz yoktu. Bu konuya kendi yetkimiz çerçevesinde müdahale ettik. Daha önceden çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecine dâhil edilmeyen Yenipazar Belediyesi, ÇED sürecine alınan kurumlar arasında yerini aldı. Bunun üzerine bir değerlendirme yaptık. Yerel üretime destek olan, hane halkı gelirlerini artırmayı hedefleyen anlayış içinde bir dosya hazırladık” ifadelerini kullandı.
“PINARLARIMIZ KURUDU, YOLLARIMIZ BOZULDU”
Karacaören’deki madende kapasite artışı, Paşaköy’de de yeni saha açılmasının öngörüldüğünü kaydeden Erden, şöyle devam etti: “Bir danışmanlık şirketi ÇED dosyası hazırlamış. Bununla ilgili değerlendirmemiz istendi. Karacaören – Paşaköy arasındaki incir, zeytin, fıstık o insanların geçim kaynağı. Bu yüzden biz ÇED sürecini yeni maden sahası açılması olarak değerlendirmedik. Orada maden faaliyeti başladıktan sonra bölgedeki su pınarları kurudu. Şimdi kapasite artışı istiyorlar. Pınarlarımız kurudu, yollarımız bozuldu. Ayrıca tarımsal varlığa zarar veriliyor. Orada oluşan toz, bitkilerin fotosentez yapmasını engelliyor. Ağır tonajlı araçlar ilçe merkezinde de büyük bir trafik yükü oluşturuyor. Bununla ilgili olarak yalnızca bizim kurumumuz değil, diğer kurumlar da görüşlerini beyan ettiler. Biz ÇED görüşü istenen kurumlar, bununla ilgili olarak değerlendirmelerimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzle paylaştık. 2023’te yönetmelik gereği, ÇED süreci sonlandı. Çünkü kurumlar olumsuz değerlendirmeler yaptı. Aydın İl Müdürlüğü ÇED sürecini sonlandırdı. Bu arada gerek teknik adamlar gerek hukukçular gerekse de maden şirketi itirazlarımızı dinlemek için bizi ziyaret ettiler. Orada söylediğimiz bir cümle var, topraklarımızın üstü toprağın altından daha değerlidir.”
“KAPASİTE ARTIŞI YAPILMASIN”
Bölge halkının geçimini tarımdan sağladığını anımsatan Erden, “ÇED süreci sonlandı diye rahatlamıştık ama Kurban Bayramı’ndan önce Karacaören’de ÇED toplantısı yapılacağını öğrendim. Firmanın ÇED dosyasını inceledim. Bu kez Ankara’dan müracaat etmişler. Poligonlar tarif ediliyor ve hepsi için ayrı ayrı ÇED isteniyor. Biz üretime karşı değiliz. Feldspat ve kuvarsa ihtiyaç var. Cam ve seramik sanayisinde kullanılıyor. Ayrıca ihracat da yapılıyor ama bizim topraklarımız çok uygun değil. Zeytin, incir ve fıstığın olduğu yerde böyle bir üretimin yapılması tabiata, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına zarar veriyor. Delme patlatma yapmasalar bile yaptıkları derin kazılar, su kaynaklarının, suyollarının bozulmasına neden oluyor. Bizim talebimiz Karacaören’deki mevcut alanın kapasite artışına izin verilmemesi, Paşaköy’de de yeni alanın açılmaması. Bu konudaki talebi Aydın Valisi Sayın Yakup Canbolat’a da ilettim. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ni de bilgilendirdim. Ben bu saatten sonra ne belediye başkanı ne de milletvekili adayı olacağım. Böyle bir düşüncem yok. Yenipazar’ın toprağına, doğasına sahip çıkmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.