Yaya geçidi, bir cadde üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi için özel olarak işaretlenmiş bölümdür. Yaya geçitleri sinyalizasyonlu yaya geçidi ve sinyalizasyonsuz yaya geçidi olmak üzere ikiye ayrılır. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve yayalar ışıklara riayet etmelidir. Eğer yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyorsa, araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir. Yaya geçitleri çoğunlukla kavşaklarda bulunmakla birlikte, araç trafiğinin yoğun, hız limitinin yüksek ya da yol genişliğinin fazla olduğu, karşıya geçişin tehlikeli olacağı bölgelerde de bulunabilir. Sürücüler bu tür yollarda yaya geçidi uyarı levhasını gördüğünde hızlarını azaltmalı ve dikkatli olmalıdırlar. Bunun dışında okul önlerinde ve alışveriş bölgeleri gibi yaya trafiğinin yoğun olduğu yollarda da kullanılır.
***
İçişleri Bakanlığı tarafından "öncelik hayatın, öncelik yayanın" sloganıyla 2019 yılı "yaya öncelikli trafik" yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya başlatıldı.
***
Önceki gün Aydın ve İlçelerinde Trafik ekipleri önderliğinde ülke genelinde eş zamanlı olarak başlatılan proje kapsamında şehir merkezindeki yaya geçitlerinde sürücüler yayalara yol vererek yeni uygulama hakkında görevli polisler broşür dağıtarak bilgi verdi.
***
Aydın’da olduğu gibi tüm Türkiye’de böyle bir eylem yapılmasını takdir ediyorum. Çok güzel bir uygulama hayırlı uğurlu olsun. Ama bugün baktığımızda daha ertesi günü bu uygulamayı yok sayan vurdum duymaz sürücüler var, yaya geçitlerinde önceliği yayalara tanıyan sürücü neredeyse yok! Bu da demektir ki yaya geçidinin ne olduğunu bilmeyen sürücü çok. Yazımın başında açıklamasını yaptım.
***
Kaldı ki geçtiğimiz yıl Ekim ayında Ak Parti tarafından yaya geçidi için kanun teklifi verilerek yaya geçidi kuralına uymayan sürücülere verilen 235 TL olan cezayı 488 TL ye çıkarmıştı. Bu ceza 2019 yılı için ise 604 TL.
İşte Kanun teklifinde yer alan madde:
"MADDE 26- 2918 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yayalara ilk geçiş hakkı verilmesi
MADDE 74 - Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik İşareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar."
Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 604 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılırlar.''
***
Buna rağmen Sürücülerin büyük bölümü yaya geçidinde beklememizi umursamadan hız kesmeyerek yollarına devam ederken, birkaç adım atmamıza rağmen geçiş önceliğini araçlarına tanıyan ve ezme pahasına yoluna devam eden çok sayıda sürücüyle karşılaştık. Aynı sorunla karşılaştığını gözlemlediğimiz yayaların bir bölümü de cezanın arttığını bilmiyor. Trafik ekiplerimizin ve araç sürücülerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını diliyorum.
***
İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’nun dediği gibi; Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi; ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak.
***
Her ne kadar vatandaşlar bu projeyi beğense de takdir etse de sonuçta bu uygulamayı yapacak olan bizleriz. Sürücülerimiz umarım bu konuda daha duyarlı olurlar. Yayalara yol verme alışkanlıkları olur.
Kalın sağlıcakla….