YATIRIMLAR DURDU %1 BÜYÜYEBİLİRİZ

Abone Ol

Ekonominin görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TUSİAD Başkanı Erol Bilecik, krediye erişimin kolaylaşması için banka bilançolarındaki sıkıntılı kredilerin temizlenmesi gerektiğini vurguladı. AA Finans Masasına konuk olan TUSİAD Başkanı Bilecik, “şuan yatırım yapılmıyor, ancak bu basınçlı kapaktaki su gibidir. Bir taraf azalırsa, diğer taraf yükselir. Bugün yatırımların önündeki en büyük engel belirsizlik. Ekonomi güven üzerine kurulu bir yapıdır. Bu nedenle uzun vadeli kararlarınız olmalı” dedi. Erol Bilecik’in konuşmasında satır başları şöyle:

-İş dünyası için asgari ücret tespitinin 2 bin 20 lira olması çok olumlu bir gelişme oldu. İş dünyası verilen desteklerden memnun, bu destekler doğrultusunda Ağustos itibariyle yaşadıklarımız bertaraf edildi.

-Dünya ekonomisine yönelik durgunluk beklentileri FED’in faiz artırımlarını gözden geçirmesine neden olurken bu bize zaman kazandıracak bir süreç olacak.

-İhtiyatlı olduğun taktirde gelecek yıl yüzde 1ler civarında büyüme ve yüzde 17 enflasyon bekliyoruz. İşsizlikte ise hedefe hemen ulaşamayabiliriz.

2. yüz günlük eylem planında olumlu olduğunu görüyoruz, ama bunların artık daha uzun vadeli olması gerektiğini düşünüyoruz.

-Dünya’da ekonomik akılla siyasi akıl birbirini tamamlaması gerekirken, oldukça ayrıştı. ABD’de Trump’ın yaptıkları şaşkınlık uyandırıyor; Avrupa’da Brexit aynı şekilde yana küreselleşmede, bir geri çekiliş var ve popülist söylemler güçlendi.

-Önemli sıkıntıları yaşamasına rağmen, Türkiyen’in AB üyeliğinin vazgeçilmez bir hedef olması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin yönü hep Batıya olmuştur ve ekonomik, sosyal refah için böyle olmalıdır. (AA Haberine göre)


İKİ GÖZÜMÜZDEN BİRİ EKONOMİDE

KURLARDA DİĞERİ DIŞ POLİTİKADA

TUSİAD Başkanı Erol Bilecik bankacılık sistemindeki sıkıntıların kaynağını bakmamız gerektiğini belirterek iş dünyasının en büyük sıkıntısı krediye ulaşmak. Ama bu tespiti de ima etmek gerekiyor. Bankalar 100 lira topluyor, 150 lira kredi veriyor. Bu dünyada 80 dolaylarında banka bilançolarının sıkıntılı krediler açısından hızlıca normale döndürülmesi gerekiyor ki iş dünyası kredilere ulaşmakta zorlanmadan bir çalışma olmalı. Bu konuda kurdaki seviyeden çok istikrarlı seyir önemli. 7 sınırlarından bugünkü seviyelere gelmek son derece olumlu ancak asıl önemli olan sakinlik. Yüksek dalgalar geldiğinde kumda kaleler olmalıyız. Bizim iki gözümüzden biri ekonomide, kurlarda ama diğeri dış politikada. Ama oradan kötü bir haber almamamız gerekir.


KEPENKLER KAPANMASIN

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Kamu Bankaları dışında adeta diğerleri kepenkleri kapatmış vaziyette. Sanki bizlerin de kepenkleri kapatmamızı dört gözle bekliyorlar” dedi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 7. Olağan Meclis toplantısına katılan Erdal Bahçıvan, buradaki konuşmasında sektörün temel probleminin bankacılık olduğunu ve Türk Bankacılık sisteminin bu dönem boyunca çok iyi bir sınav vermediğini dile getirdi. Bahçıvan; “sefayı ve zenginliği bankalarla beraber paylaştık. Her zengin ve bereketli dönemin belli zorlu dönemleri olabilir. İş ortaklığı bunu gerektirir. Yol arkadaşlığı ve sağlam dostluklar bunu gerektirir. Maalesef Türk Bankacılık sektöründe sefa varken beraberiz. Ama zorluk ve cefa varken yalnızsınız, anlayışının çok net bir şekilde kendini ortaya koyduğunu görmekteyiz. Bu ülke bu imkanları ve zenginliği reel sektör üzerinden kazanmadı. Anlı şanlı kârları her sene her çeyrekte görmekteydi. Bankacılık sistemi kendilerinin yapmış olduğu bir takım hatalı davranışları, kendilerinin yapmış olduğu bir takım yanlış kredi kullandırmalarının bedelini reel sektör üzerinden ödemeye çalışmak tek kelime ile insafsızlıktır. Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin her zaman parayı bulabilecek ve yabancı yatırımcı çekebilecek ülke olduğunu belirterek Türkiye hiçbir zaman, borcunun üzerine yatmamış ve hiçbir zaman borcunu inkar etmemiş bir ülkedir. Dünyada aldığı borca Türkiye kadar sadık olan bir başka ülke yok” diye konuştu.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise 25 Aralık 2018 günü itibariyle ihracatın 160 milyar doları geçtiğini 170 milyar dolarlık bir hedefe vardığını ona da çok yaklaştığını söyledi. Bu yıl yine bir rekor beklendiğini dile getiren Öksüz, ihracatın ekonomi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Ahmet Öksüz, “tekstil ve ham maddeleri sektörü olarak 10,5 milyar dolarlık bir ihracatla sanayi kapatacağız. Hazır giyimle birlikte düşündüğümüze dahil ettiğimizde ve deri mamüllerini de buna kattığımızda 28 milyar dolarlık bir ihracatımız söz konusu. 15 milyar dolar her yıl ülkeye ne döviz getiren bir sektörüz” diye konuştu. Toplantıda Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Ticaret Sanayi Odası Serdar Zabun ile KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz’de konuştu. (AA Haberine göre)