UYGAR ULUSU EĞİTİM YARATIR

Abone Ol


“Eğitimdir ki bir milleti ya özgür bağımsız şanlı, yüce bir toplum halinde yaratır ya da tutsaklığa yoksulluğa sürükler.” Atatürk


Bir ulusun en büyük gücü eğitimli insan gücüdür. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bir uygarlık projesidir.

“… Okul, genç kafalara, insanlığı saymayı, ulus ve ülkeyi sevmeyi, bağımsız yaşamayı öğretir; bağımsızlık tehlikeye düştüğü zaman onu kurtarmak için tutulması gereken en doğru yolu öğreten okuldur. Ülkemiz içinde uygar düşüncelerin, çağdaş ileriliklerin zaman yitirilmeksizin yayılması ve gelişmesi gereklidir. En önemli ve verimli ödevlerimiz öğretim ve eğitim işleridir. Bu işlerde başarıyı ulaşmamız gerekir. Bir ulusun gerçek kurtuluşu ancak bu yoldadır. Bu zaferin sağlanması için hepinizin tek can, tek düşünce olarak belirli bir program üzerinde çalışmamız gerekir. İleri ve uygar bir ulus olarak yaşayacağız…” Atatürk

Eğitim yakın çevreden başlar, aile, okul, öğretmen ile ülkeye ve dünyaya açılır.

Atatürk, 1924 yılında, “nereden esin ve kuvvet aldığı” sorusuna karşı şöyle demiştir:

“…İlk esin, ana – baba kucağından, sonra okuldaki eğiticinin dilinden, vicdanından, eğitiminden alınır.”

“Gerek askerî yaşamımın ve gerek siyasî yaşamımın bütün dönem ve bölümlerini işgal eden mücadelelerimde daima hareket kuralım, millî iradeye dayanarak milletin ve vatanın ihtiyaç duyduğu amaçlara yürümek olmuştur.” (1920)

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğü ve önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti, halkçı kitlesel seferberlikte çağı yakalamayı ve onu aşmayı hedeflemiştir.

“Ne zaman milletimin bireylerinden birkaçının yüzüne baksam, oradan ruh ve vicdanıma gelen ışık, benim için en değerli bir ilham ve verim kaynağı oluyor…” (1923)

“Bizim kuvvetimiz, milletin güvenidir” diyen Büyük Önder Atatürk, “Ben ve benimle beraber olanlar, hedefimizin yüceliğine, yolumuzun doğruluğuna eminiz” sözleriyle, kararlılığını ve hedeflerini vurgulamıştır. (1925)

“Gençler! Cesaretimizi kuvvetlendiren ve devam ettiren sizsiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin fikir özgürlüğünün en değerli simgesi olacaksınız.” (1924)

“Aç kapıyı, bekle bizi / Hep beraber gelen biz / Kol kolayız el eleyiz / Yoldayız biz, gelecek biziz.

Soran biziz, bulan biziz / Soru biziz, cevap biziz / Merak edip araştıran / Dünyalar keşfediniz.

Oyun biziz, müzik biziz / Koşan biziz, duran biziz / Güneş biziz, yağmur biziz.

Her gün biraz daha büyüyorken / Çiçeklenip açan biziz / Yarınlarsa hep baktığın / Bir umutsa aradığın / O da biziz, o da biziz.”

Nil Karaibrahimgil

“Umut biziz ve gelecek biziz” diyen çocuklarımızın yeteneklerini bilgi, bilinç ve eğitimle yüceltmeliyiz. Geleceğimiz gençler şekillendirecekler. Bilim ve teknoloji projeleri üretme yarışmasına girmeliler. Nobel ödülü alan Aziz Sancar yolunu izlemeliler.

“Medeniyet doğru giden yol ise / Hürriyette berrak duran göl ise / Sulanan ziraat nerede bol ise / Bereket oraya verilir oğul…” diyor Âşık İbrahim Güleç (Beyani)

Düşünmekten, tartışmaktan çözümler üretmekten, başarının ve bereketin nereye verileceğini anlayarak her alanda projeler üretilmeli ve eğitim uygulamaları yapılmalıdır. Çağı yakalamak ve geçmek, bilim ve teknoloji yarışında kazananındır.

“Efendiler, milletimizin amacı, milletimizin ülküsü, bütün dünyada tam manasıyla medeni bir toplum olmaktır… Medeniyet yolunda yürümek ve başarılı olmak yaşamak için şarttır. Akıl ve bilim benim rehberimdir. Her alanda kendimiz olmalıyız” diyen, dünyaya örnek eğitimci Atatürk’ün görüşlerini temel almalıyız.