Ünlü deprem bilimci, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Söke’de bulunan Pamukkale Pidecisi adlı lokantada pide yedi. Söke pidesinden övgüyle bahseden Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Aydın’ın ve Türkiye’nin pide çeşitliliği ve kültürü hakkında da iştah açan açıklamalarda bulundu.
İtalya’da pizzanın ünlü olduğu gibi, Anadolu’da da pidenin öne çıktığının altını çizen Ercan, “Anadolu yemek kültürü o kadar varsıl-zengindir ki, Karadeniz de yuvarlak peynirli pidenin ortasına çiğ bir yumurta kırılır, bol tereyağı, koparıp bana bana lezzetle yersin. Rize, Samsun’a gidersin açık, kapalı kavurmalı pideler parmağını yersin. Güneydoğu’ya inersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana da sarımsaklı, acılı, acısız, tekerlek gibi lahmacunları yeşille dürüp hapur şupur yersin. Konya’ya gelirsin, kucak boyu upuzun bol yağlı etli pideyi şırıl şırıl yağı akarken yersin. Nazilli’ye gelirsin, pide kayık biçimine dönüşür, kıymalı, peynirli, tahanlı. Kıymalının kıyması az yağlı çiğden, koyun, dana karışımı, domates, biber, az soğan, biber. Peynirli, tuzsuz köy peyniri, yumurta, maydanoz karışımından nar gibi pişer, tadından yiyemezsin. Tatlı olarak yuvarlak kapkara fırında kızarmış, tekerlek gibi ip ince tahanlı gelir. Üf üf üf...” ifadelerini kullandı.
“PİDE YİYİNCE YÜZÜNÜZ MUTLULUKTAN GÜLER”
En lezzetli susamın Nazilli’de üretildiğini kaydeden Ercan, şu görüşleri aktardı: “Nazilli’de önereceğim iki önde yer, Mastavra ile Nazilli Bozdoğan pidecileri. Evranlı mezarlığının yanı. Söke’ye gelirsin, az yağlı dana kıymasını önce fırında kavururlar, sonra döverler, sonra içine bol maydanoz doğrarlar, domates, biraz kaşar, iki yumurta ile çırparlar. Söke pidesi de maydanoz, kavrulmuş kıyma ile ayrı bir tat. Biz tam da Söke Belediyesi’nin karşısında Pamukkale Pidecisi’nde yedik. Küçük, gösterişsiz, tertemiz bir esnaf pidecisi. Sahibi güler yüzlü Kale Tavaslı Ali Rıza, 13 yaşından beri pideci. Söke pidesi 65, Nazilli tahanlısı 80 TL. Usta isteyene Nazilli pidesi de yapıyor. Yolunuz, Söke, Kuşadası, Didim, Latmos, Milet, Marmaris’e düşerse Pamukkale Pide’ye bir uğrayın, benim selamımı da söyleyin. Pideyle kola değil, ya ayran ya da madensuyu içilir. Sonrasında çay. Pide yiyince mutlaka yüzünüz mutluluktan güler. Gülünmeyen gün günden değildir. Haydi, misler gibi Söke ile Nazilli pidesine. Yarasın.” (KIVANÇ UĞUR)