Danıştay'ın kararı sonrasında Öğrenci Andı meselesi yeniden ülke gündeminde tartışılmaya başlandı.
Televizyonlarda, sosyal ağlarda yapılan yorumlara bakıyorum. Bazı çevreler ısrarla, Andımızdaki 'Türküm' sözcüğünün 'ırkçılık' amacı güttüğünü iddia ediyor. Atatürk'ün dünya görüşünü anlamamanın, anlamak istememenin sonucunda yapıyorlar bu yorumları.
Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” sözünü söylemiştir. Burada ifade edilen Türk kavramı, bir etnik kökene değil, ulus kimliğine işaret eder. Hangi etnik kökenden olursa olsun bütün vatandaşların Türk milletinin eşit birer parçası olduğu düşüncesi tam da bu noktada belirginlik kazanır.
***
Toplum olarak, millet olarak bizim dünyadaki adımız Türk'tür. Nasıl ki, başka milletler Fransız, Alman, İngiliz diye adlandırılıyorsa bizim için de Türk derler. Atatürk, 'Ne mutlu Türk olana' dememiştir, 'Ne mutlu Türk'üm diyene' demiştir. Buradaki anlam büyüktür. Hangi etnik kökenden gelirse gelsin, kendini Türk kabul eden, bu milletin bir ferdi olarak gören herkes Türk'tür. Bundan daha güzel bir adlandırma biçimi olamaz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sisteminin en önemli niteliklerinin başında 'millilik' gelir. Milli niteliğe sahip bir eğitim sisteminde, bizi biz yapan değerler, bizi millet haline getirilen unsurların işlenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Dünyanın neresine giderseniz gidin, o ülkenin temel değerleri ekseninde şekillenen bir eğitim sistemiyle karşılaşırsınız.
Hepimiz ilkokul yıllarında, her sabah ders başlamadan önce Öğrenci Andını yüksek sesle, gururla okuduk. Öğrenci Andında yer alan ifadelerden bırakınız rahatsızlık duymayı, her zaman onur duyduk. Geçmişimizden aldığımız güçle, büyük ve gelişen Türkiye'nin yarınlarında söz sahibi olacak çocuklar olarak, heyecanımızı, coşkumuzu, çalışma azmimizi her zaman diri tuttuk.
***
Öğrenci Andını kaleme alan Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip, Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşları arasındadır. Pek çoğumuz belki bilmez ama Reşit Galip, cumhuriyetin ilk yıllarında Aydın'dan milletvekili seçilmiş ve TBMM'de görev yapmıştır. Reşit Galip'in Aydın Milletvekili olması bizler için ayrı bir övünç kaynağıdır.
Varsın olsun birileri Türk kimliğinin ulusal yönünü görmezden gelip, bunu etnik kökene indirgemeye çalışsın, hakikat başkadır. Türk kimliği bir ırkı değil, bir milleti tarif eder. Bu toplumun mayasıdır, çimentosudur. Atatürk'ün milliyetçilik anlayışı kan, kafatası, ırk esasına dayanmaz. İçi yurtseverlikle doldurulan, demokratik bir milliyetçilik anlayışını işaret eder.
Toplumumuzun ulusal değerlere bağlılık duyan milyonları, koşullar ne olursa olsun bizi biz yapan, bir arada tutan değerlere sahip çıkmaya devam edecektir. Andımız da bunların başında gelmektedir.
Kalın sağlıcakla…