TRAFİK YOĞUNLUĞU

Abone Ol

Koronavirüs salgını, ülkemizi etkisi altına alalı birinci yılın dolmasına birkaç gün kaldı. Bu süre zarfında okulların uzaktan eğitim modeliyle devam etmesi, kamu kuruluşlarında ve özel sektörün bir kısmında uygulanan 'esnek mesai' modeli ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, kent trafiğini önemli ölçüde rahatlattı.

2 Mart itibarıyla başlayan 'yeni kontrollü normalleşme' süreciyle birlikte kısıtlamalar kalktı, hayat, büyük ölçüde 'normale' döndü. Okulların büyük bölümünde yüz yüze eğitime başlanması, kamuda ve özel sektörde normal mesaiye dönüş, kentteki trafik yoğunluğunu da belirgin biçimde artırdı.

Aydın'ın merkez ilçesi Efeler, yaklaşık 300 bin nüfusa sahip. Bu nüfusun 200 – 230 bin dolayındaki kısmı kent merkezinde yaşıyor. Geri kalanı ise kırsal mahallelerde yaşamını sürdürüyor. Baktığımız zaman, nüfusu 200 binlerde olan bir kentte trafik yoğunluğunun esasen yaşanmaması gerekir.

***

Taşıt sayısının her geçen gün artması, her evde birkaç otomobil olması, kentin özellikle eski semtlerindeki bulvar ve caddelerin günün koşullarına yeterli ölçüde yanıt verememesi, trafik yoğunluğunu artıran etmenlerin başında geliyor. Bir de kent merkezindeki otoparkların yeterli olmaması sorununu da buna eklersek, kentin merkezinde yaşanan ciddi trafik yoğunluğunun altında bu sebeplerin yattığını görürüz.

Bütün bunların yanı sıra Türk toplumu olarak, toplu taşıma araçları yerine kişisel araçlarımızı kullanmayı tercih ettiğimiz için – salgın döneminde bireysel araç kullanımı daha da arttı – böylesi bir sonuçla karşılaşmamız kaçınılmaz oluyor.

Bu konuda gerek kent yönetiminde söz sahibi olanlara gerekse de halka önemli sorumluluk düşüyor. Şöyle ki, Eski Dörtyol Kavşağı, özellikle iş çıkış saatlerinde tamamıyla tıkanıyor. Buraya bir köprülü kavşak artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Gereksinim duyulan diğer kavşaklarda da ASTİM girişinde olduğu gibi bir çalışma yapılmalıdır.

Yine Doğu ve Batı Gazi Bulvarı'na alternatif olarak Fevzi Çakmak ve Sakarya Caddelerinin kullanımı bu akstaki trafiği önemli ölçüde rahatlatabilir.

***

Geçtiğimiz aylarda Efeler Belediyesi'nin Cumhuriyet Mahallesi'nde hizmete açtığı katlı otopark uygulamasını son derece önemli buluyorum. En azından Cumhuriyet Mahallesi ve civarının park yeri sorunu bu sayede çözülmüş oldu. Yıllardır atıl durumda olan otopark da işlevsel hale geldi.

Ancak bununla birlikte yıllardır atıl durumda olan eski minibüs garajı ve eski otogar alanındaki projelerin yaşama geçirilmesi, kent kamuoyu tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Söz konusu alanlarda inşa edilecek otoparklarla, şehir merkezindeki park yeri sorununun çözülmesi anlamında kalıcı adımlar atılmış olacaktır.

Kentin sonradan yapılaşan mahallelerinde şimdilik pek fazla trafik sıkışıklığı ve park yeri sorunu gözükmese de bundan birkaç on yıl sonrasını hesaba katarak, yapılması gereken çalışmaları şimdiden yapmak önem arz ediyor.

***

Bu konuda görev, yalnızca belediyelere düşmüyor elbette. Sürücüler olarak, trafik yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde illa ana arterleri kullanacağız diye bir kural yok. Fazladan 3 – 5 kilometre yol yapmak, bize hiçbir şey kaybettirmez. Ana arterler yerine alternatif güzergâhları kullanmak hem zamandan ve yakıttan tasarruf ettirecek hem de trafikte oluşabilecek keşmekeşin de önüne geçecektir. Bu konuda yetkililer kadar bizlere de görev düşüyor.