TRAFİK KURALLARI VE KENTLİ OLABİLME

Abone Ol

Uygar bir kentin uygar bireyleri olabilmenin ön koşullarından birinin trafik kurallarına uyum olduğunu düşünenlerdenim. Öyle ki, sürücü ve yayaların karşılıklı saygı içinde olduğu, kurallara uyum oranının yüzde yüz veya yüzde yüze yakın olduğu toplumlar, uygar yaşam biçimini de benimseyen topluluklardır inancındayım.

***

Toplumumuzda trafik kurallarına uyum kültürünün yeterince yerleştiğini söylemek güç. Yayalara yol vermemekte ısrar eden, sinyal kolunun ne işe yaradığını bildiği konusunda şüphe duyulan, yüksek sesle müzik dinleyerek veya abartı egzozlarla halkın huzurunu bozmakta hiçbir sakınca görmeyen tiplere ne yazık ki, hemen her gün rastlıyoruz.

Aslına bakarsanız, trafik kurallarına uyum meselesi bir görgü ve kültür işi. Henüz ilkokul sıralarında okul, toplum ve trafik kurallarına uyum dersi veriliyor verilmesine ama anlaşılan o ki, bu bilgiler bazılarının bir kulağından girip öbüründen çıkıyor. İşte tam da bu noktada denetim mekanizmalarının devreye girmesi şart.

***

Valilik her ay gazetelerin haber merkezlerine gönderdiği bültenlerde o ayın trafik denetimleri bilançosunu kamuoyuyla paylaşıyor. En son gönderilen bültende Aydın il genelinde bir ayda yaklaşık 11 milyon lira trafik cezası kesildiği bilgisi yer alıyordu. Kuşkusuz gerek emniyet gerekse de jandarmaya bağlı unsurlar özveriyle çalışıyor, denetim gerçekleştiriyor. Ancak bu denetimlerin kapsamı daha geniş olmalı diye düşünmekteyim.

***

Örneğin şehrin belli noktalarında ekipler konuşlansa havalı korna, abartı egzoz, yüksek sesli müzik marifetiyle gürültü kirliliği yaratanlara karşı cezai işlemi uygulasa inanıyorum ki, kendini bilmez sürücüler bu denli hoyrat ve sorumsuz davranamaz.

Dilerim, bu talep dikkate alınır. Daha huzurlu, daha kurallı bir toplumun bireyleri oluruz.

Kalın sağlıcakla…