TARIMSAL PLANLAMANIN AKSAKLIKLARINDAN (VERİ KAYNAKLARI)

Abone Ol

Planlamanın kalıcı ve faydacı sonuçları da beraberinde getirebilmesi için ekonomik getiri veya götürüsü ile uygulama sonunda milli ekonomiyi etkileyecek büyük ölçekli ve hedef kitlesi büyük ve üreten kesimler olan böyle bir planlamanın kaynaklarının bilimsel, doğru verili, sağlam, matematik, ekonomik, istatistiki ve sosyolojik doğru ve tarafsız bilgilere dayalı olması gerekir.

Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik hazırlanırken planlamaya dair geçmiş dönemlere dair bilgilerin toparlanacağı bir arşiv olan kaynakları tespit edilirken,
·Bitkisel üretimin planlanması,
·Bitkisel üretim izinlerinin verilmesi,
·Hayvansal üretim izinlerinin verilmesi,
·Su ürünleri üretiminin planlanması,

·Su ürünleri üretim izinlerinin verilmesi, başlıkları altında bir yazı/belge planı hazırlanmış.

Planlama yapılırken bu alanlardaki mevcut bilgiler kaynak alınarak planlama esasları, amaçları, uygulaması vücuda getirilecek. Ancak eldeki bilgiler tamamen doğru mu,bilgilerin doğruluğu tartışılmalı mı? Mevcut yanlışlar planlamada hangi sorunları ortaya çıkarır?

Türk tarımının lokomotifi bitkisel üretidir. Devletin de en çok hata yaptığı bölüm de bitkisel üretim planlamasıdır.

Yararlanılacak veri tabanları şu şekilde tespit edilmiştir: Baştan eksik ve yanlışlarla beraber yürürlüğe sokulan, Tarım havzası projesi temel alınmaktadır. Bu konuda, planlamanın yanlışlığı, ürün planlamasının bu proje ile yapılamayacağı ortada iken veri kaynaklarının bu projeye aktarılarak bir sonuç elde edilmeye çalışılacaktır.
“Tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarları ile ürün veya ürün gruplarının belirlenmesinde aşağıdaki verilerden yararlanılır:

“a) İklim, toprak, su, topografya, arazi sınıflandırması verileri kullanılarak oluşturulan ürün uygunluk alanı haritaları.”
Bu haritalar bazı ve konuyu olgunlaştıracak derecede az sayıda, yetersiz, konuyu düzenleyebilecek temel verilerden mahrum oluştuğu için haritalar da yanlışlar mevcuttur. Havzaların sınırları da yanlış çizilmiştir.

“b) Ürün veya ürün grubu, alan, üretim, tüketim ve dış ticaret verilerinin değerlendirildiği istatistiki veriler.”
ÇKS sistemi sezon ortasında ürün değişikliğine izin vermediği için üretim verileri doğru d ve kesin değildir. Tüketimde çöpe giden ürün miktarı tarım ürünü ve gıda pazarlamasında yer alan aracıların denetimsizliği dolayısıyla tam ve kesin tespit edilememektedir.

“c) Arazinin sulama imkânları, taban suyu seviyesi, toprak kullanma kabiliyeti ve yağış durumunu dikkate alarak uygulanmak zorunda olan asgari münavebe planı.”
Arazi sınıflandırma haritalarının güncel ve sağlıksız olması bu alanda doğru planlamanın önüne geçen bir unsurdur.

ç) İlgili kurum ve kuruluşlardan temin edilen iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi, su potansiyeli ve yeraltı su kısıtı olan alan bilgileri.”
DSİ’nin tüm çabalarına rağmen su ve sulama suyu planlamaları hedefe ulaşamamaktadır.

Planlama masa başında ve sahaya inmeden üretici ve üretici örgütlerinin düşünceleri alınmadan, beraber çalışmadan ve uygulamada, ben yaptım oldu, ilkelliğinden uzaklaşmadan başarılacak bir eylem biçimi bütünlüğü değildir.