İlk örneğimiz Hollanda:
Toprakların yarısı deniz seviyesinin en az 1 metre altında olduğu için ülkenin %60'a yakını deniz altında kalan toprakların doldurulmasıyla elde edilmiştir. Buna rağmen Hollanda tarım ihracatında dünyada 2. Sırada yer almaktadır.
Hollanda sınırlı ekilebilir alanlarında verimlilik artışının sağlanmasının ardından, bilgi teknolojilerindeki başarısını tarımsal teknolojilere yansıtabilmiş olması da başarısını arttırmasına yardımcı olmuştur. 2015 yılında tarım teknolojileri ihracatının değeri 9 milyar Euro'ya ulaşmış durumda.
Üreticileri; yüksek verimli sulama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri, ileri tohum teknolojileri, otomasyon sistemleri, veri analizleri ve akıllı çiftlik yazılımları ile üretimlerini ve verimliliklerini arttırmışlardır.
Bu ülkenin bir diğer avantajı ise 2014 yılında QS dünya üniversiteleri sıralamasında tarım ve ormancılık alanında Avrupa'da 1. ve dünyada 2. Üniversite olan Wageningen üniversitesinin yaptığı çalışmalardır.
Ülkede ki tarım projelerinden bazıları; yabani otları otomatik olarak belirleyip haritalamak için drone geliştirmek, bahçe ve hasat robotu geliştirmek, dayanıklı ve hassas sensörler ve algılayıcılar üretmektir. Hollanda tarım sektöründe uluslar arası güçlü itibara sahiptir. Hükümet yeniliklere yatırım yapmaktadır.
Japonya'ya gelince:
Japonya'nın tarım sektörü GSYH'nin %1,5'ini oluşturmaktadır. Topraklarının sadece %11'i tarıma uygun olan, tarımda çalışan nüfusu giderek azalan, çalışanlarında yaş ortalamasının yüksek olduğu, yüksek vergiye sahip olan ve kırsalda üretilen ürünlerin ancak büyük şehirlerde ve hatta bazen uluslararası pazarlarda ticarileştiği Japonya, tarım teknolojilerine yaptığı yatırımlar ile tarım sektörünü yeniden canlandırmaya başlamıştır.
Girdi maliyetlerindeki azalmanın en önemli etkeni tarımsal teknolojilerdir. Bu konuda üniversiteler, teknoloji merkezleri ve özel sektör ön plana çıkmaktadır.
Osaka Prefectura Üniversitesinde 2000 m2'lik bir alana sebze fabrikası kurulmuş ve hiç güneş ışığı kullanılmadan yapay ışıklar kullanılarak hem iki kat daha hızlı ürün gelişimi sağlanmakta hem de yılda 20 kez hasat yapılabilmektedir. Steril olarak üretilen bu sebzeler yıkamadan tüketilebilmektedir.
Teknolojik gelişmeler sayesinde Japonya'nın tarım ihracatı %24 artarak 2016 yılında 35 milyar dolarlık gelir sağlanmıştır.
Türkiye yüzölçümü, tarım alanları ve ekilebilir tarım alanları bakımından ABD'den sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Tarımsal katma değerin GSYH içindeki payında bu ülkeler arasında ilk sırada olmasına rağmen ülkelerin ihracat performanslarına baktığımızda maalesef aynı sonuca ulaşamıyoruz.
Tarımsal ithalat ve ihracatta yeterli verimi alamıyoruz.
Alıntı: Ruhan Öncü, Türkiye'de Tarımın Durumu, Sorunları Ve Çözüm Önerileri-2022.