Tarih İçin Milat Neolitik Çağ'ın Başlaması

Abone Ol

Yeni Taş (New Stone Age) adı verilen Neolitik devirde tarım devrimi gerçekleşir. İnsanlar, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları evcilleştirir. Sürü besleme, gütme şeklinde hayvancılık faaliyetleri ilk kez ortaya çıkar. İnsanların bir kısmı yerleşik hayata geçer. Köy gibi yerleşim yerleri ortaya çıkar. Sonra bu durum kentlileşmeye doğru evrilir. Sınıflar ortaya çıkar. Sınıf üstünlüğü ile insanlar ilk kez tanışır. Yönetici sınıf ile askeri sınıf asıl üreten sınıfın üstünde telakki görmeye başlar. Statü denen kavramla insanlık ilk kez karşılaşır.

Karl Marx, Paleolitik dönem avcı ve toplayıcı topluluklar için iletişim vb unsurlara ciddi eleştiri getirmezken Neolitik Çağ'la birlikte iletişim olgusuna ciddi eleştiri getirir. Burada tarım devrimi ile mülkiyetin ortaya çıkması ve yönetici sınıfın varlığının belirmesidir. Bu sınıf artık medyayı manipülasyon aracı olarak kullanmaya başlar. Karl Marx, toplum modelinde din, aile, eğitim gibi unsurlar üst yapı aracı olarak sayılır. Üretim araçları, sur-plus, mal varlığı ile mülkiyet alt yapıdır. Üst yapı unsurları, alt yapı unsurlarını elinde tutanlarca bu yapıyı meşrulaştırmak için kullanılmaktadır. Üst sınıflar, mülk sahipleri, yönetenler için toplum kontrolü oldukça önemlidir. Bunun için ikonların, sembollerin, imge ve simgelerin önemi daha arttı. Bu açıdan bakıldığında günümüz dünyasındaki iletişim kodlarının temelleri neolitik dönemde atıldı şeklindeki bir yargı pek iddialı durmamaktadır.

İnsanın yerleşik hayata geçmesiyle birlikte yapı propagandasının ortaya çıktığı söylenebilir. Neolilitik dönemde insanlar, sadece barınma amaçlı yapılar yapmadılar. Özellikle yönetici ve askeri sınıfın barındıkları mekânlar aynı zamanda birer mesaj yayan alanlar oldu. Yapılar, gücü sembol etme anlamında ilk kez birer iletişim vasıtası haline geldiler. Bu durum Neolitik Dönemden günümüze sürmektedir.