Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Aydın'da üretici önünü göremiyor. Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Argavlı Mahallesi’nde 100 dönümlük arazisinde pamuk üretimi yapan çiftçi İsmet Sezek, artan maliyetler ve belirsizlikler nedeniyle çiftçiliğin giderek zorlaştığını ifade etti. Yetkililerden gerekli desteklerin gelmemesi durumunda seneye daha büyük sıkıntı yaşanacağını belirten Sezek, üretici olarak yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
“SENEYE DAHA BÜYÜK SIKINTI”
Çiftçi Sezek, su kıtlığı ve yüksek maliyetlerle üretimin gelecek sene daha da azalacağını söyleyerek, "Bu yıl 100 dönümlük araziye pamuk ektim. En son 28 Temmuz’da tarlamı suladım, nerdeyse 1 ay oldu daha tarlalarıma su verilmedi. Pamuk Yeterli su alamayınca dönüm başına 100 kilo da verebilir, 200 kilo da, bu belirsizlik içinde ne alacağımızı bilmiyoruz. Sulama birliği su veremediği için 15 dönüm yonca tarlam kurudu. Bu zararı kimden karşılayacağım? Bu şartlar altında nasıl seneye tekrar üretim yapacağız? Seneye daha büyük sıkıntı bekliyor ülkeyi. Bu sene kazanamayan çiftçi seneye neden üretsin. Üretim olmayınca ürün bulunmayacak, fiyatlar tavan yapacak. Allah sonumuzu hayır eylesin" ifadelerini kullandı.
BU KADAR MASRAFLA ÇİFTÇİLİK YAPILMAZ”
Pamuk toplama maliyetlerinin çiftçiler için büyük bir yük olduğunu ifade eden Sezek, "Toplama maliyeti dönüm başına 1.200 TL’ye ulaşıyor. 100 dönüm arazi için toplamda 120 bin TL toplama masrafı yapıyorum. Buna ek olarak, sulama birliğine 50 bin TL ödemem var. Sadece bu iki kalem toplamda 170 bin TL'lik bir gider oluşturuyor. Ayrıca, pamuk ekiminden hasada kadar dönüm başına yaklaşık 25 litre mazot harcıyoruz. Bu da toplamda 120 bin TL’ye yakın bir maliyet demek. Her kat ilaçlama dönüm başına 100 TL tutuyor, gübrenin torbası ise 800 TL. Bu kadar masrafla çiftçilik yapılmaz hale geldi” diye konuştu.
“PAMUK PRİMİ YETERSİZ”
Eskiden verilen pamuk primlerinin çiftçiyi bir nebzede olsa rahatlattığını belirten Sezek, "Şimdi 50 dönüm araziden alacağım prim sadece 32 bin 500 lira. Primlerinde arttırılması gerekiyor. Çiftçiye acil destek gerekiyor. Bu şekilde devam ederse, tarım ve hayvancılık yapılmaz. Tarlanın dönümü 200 liradan satsam. 20 milyon yapar. 20 milyon bankaya atsam diyorum ama biz geleceği, ülkeyi düşünüyoruz kendimizi düşünmüyoruz bu bilinçteyiz” dedi.