“İyi bir devletin amacı üretimi teşvik etmekte; kötü bir devletin amacı ise tüketimi teşvik etmekte yatmaktadır.”
(Jaean Babtiste Say)
“Siyaset, devlet, ülke, toplum yönetme işidir” denebilir. Türk Dil Kurumu, güncel elektronik sözlüğünde siyaseti şöyle tanımlar: “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayıştır.” Bu kelimenin seyis sözcüğünden türetildiği ve Arapça kökenli olduğu söylenmektedir. Seyis ise at bakıcılığı anlamına gelmektedir. Sözlük Osmanlı’da idam anlamında kullanılmıştır. Günümüzde ise devlet, ülke, toplum idaresidir. “Siyasal” ve “siyasi” sözcükleri aynı sözcükten türetilmiş ve Türkçede sıklıkla kullanılan kavramlardır.
SİYA-SAL: Buradaki sal ilgi kuran bir ektir. Türkçe ektir.
SİYAS-İ: Aynı anlama gelen Arapça kökenli bir kelimedir. «i» aitlik ekidir. İlgi kurar. (Siyasi-milli-manevi-maddi-uhrevi-zati-nefsi-ailevi-zuhrevi-kasdi-fiziki, İsevi, Musevi)
Siyasetin İngilizce karşılığı polıcy, polıtıcs’tir. Politika sözcüğü Türkçede de kullanılır. Ancak siyaset sözcüğünden biraz ayrışmaktadır. Buna göre ATV, Ulusal Kanal, Halk TV bunlar politik kanallar kabul edilebilir. Çünkü bu kanalların belli bir partinin yayın kolu olduklarına dair insanlarda yaygın bir anlayış vardır. Eğer siyaset toplumu yönetme sanatıysa en siyasal kanalın TV8 olduğu söylenebilir. Eğlence en önemli politik silahtır. Romalılar ilk kez bu silahı keşfetmiştir. Ordu savaş kaybettikçe ve sınırlar küçüldükçe, ekonomik durgunluk baş gösterince gladyatör dövüşleri sıklaştırılmıştır. Halk böylece dikte edilmiş hülyanın içene salınmıştır. Romalılardan sonra eğlencenin bir silah olduğunu günümüz toplum mühendisleri keşfetmiştir. TV’ler birer eğlence aracıdır. Buna göre eğlence kanalları insanları apolitik hale getirerek onların dizaynını kolaylaştırdığı söylenebilir. Siyasetin veya politikanın en önemli argümanı propagandadır. Propaganda silahından en fazla muhakeme yeteneği gelişmemiş veya gerilemiş kişilerin etkileneceği aşikârdır. Bu bakımdan eğlence kanalları tamamen masum değildir.
Beynin öğrenme merkezi hipocampus’tur. (denizatı). Oldukça korunaklı bir yerdedir. Bu merkezin melatonin adlı hormonla yakından ilgisi vardır. Melatonin hormonu vücudun biyoritmini düzenler. Bu hormon yaşlanmayı ve hücre yıkımın geciktirir. Buna göre beyin hücrelerinin ve iletimi elektrik akımıyla sağlayan nöronların hayatiyeti için bu hormon önemlidir. Yaşlandıkça ve diğer etkenlerle bu hormon salınımı azalır. Hormonun gece uyurken ve zihinsel aktiviteler sırasında salınımı artmaktadır. TV izlemek bu hormonun salınımını azaltırken. Satranç, kitap okuma gibi zihinsel faaliyetler hormon salınımı üst düzeye çıkarmaktadır. TV, kitapları yasaklamaz; sadece onların yerine geçer. Düşünce gücünü yitirmiş; analiz yapamayan toplumlar siyaseten kolay idare olunur. Şairin «Ağır başlı ise kim demiş uysal bir koyunum; kesilir ama çekmeye gelmez boynum…» dediği gibi TV insanlara koyun olaya razı eder. Bu bakımdan eğlence TV kanalı olsa da bir şey fark etmez. Söz konusu olan öldüren eğlencedir.
Hipocampus’ün Yeri
Siyaset Kavramına Yakın Olan Kavramlar:
-Devlet, İktidar, Kamu, Kamu Yönetimi, Millet, Halk…
Bu kavramlar kesinlikle birbirinin özdeşi değildir. Ancak bazı zamanlarda kimi uygulamalar neticesinde kavramların birbirine özdeş şekilde algılandığı da olmaktadır. 1923-1945 arası süren tek parti iktidarında valiler aynı zamanda CHP il başkanları olabilmekteydi. Uzun süren tek parti iktidarı, iktidar ile devletin aynı olması gibi bir anlayışın pekişmesine neden oldu. Bunun en önemli sakıncası parti devletinin ortaya çıkmasıydı. Ancak Türkiye’de demokratik olgunluğun henüz oluşmamış olması böyle bir sonucu doğurmuştur. Bu nedenlerle 1946 yılında Türkiye’de çok partili yaşama geçerken bürokrasi uzun zaman sürece uyum sağlayamamıştır.
Tek Parti Döneminde CHP Bayrağına Sarılmış Seçim Sandığında Oy Kullanan Kadınlar.
Devlet, üst yapıdır. Güvenlik, sağlık ulaşım hizmetlerinin karşılanması için halkların oluşturduğu pek çok organın bulunduğu manevi kurumdur. İktidar ise devlet aygıtını yöneten guruptur. Ancak bu yönetim bazı teamüller ve gelenekler ve yasalara dayanır. Siyasal iktidar sözcüğü devlet idaresini elinde tutan gurup, aile, parti veya zümreyi ifade eder. Bu nedenle valileri, kaymakamları bütün siyasi parti temsilcileri makamlarında ziyaret edebilir. Ancak valilerin ve kaymakamların parti başkanlarını veya il yöneticilerini parti binalarında veya bayrak ve filamanlarının gölgesinde ziyareti uygun değildir.
Şuanda Partili Cumhurbaşkanı sistemi vardır. Cumhurbaşkanı 1982 Anayasasına göre tarafsızdı. Partili ise partisinden istifa eder öyle göreve başlardı. Günümüzde Cumhurbaşkanı hem bir partiyi hem de devleti temsil etmektedir. Bu nedenle vali toplantıları parti binalarında değil kamu malı sayılan Cumhurbaşkanlığı Makamında veya diğer kamusal alanlarda yapılır. Böyle yapılması da daha uygundur.