ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, rektörlüğün senato salonunda düzenlediği basın toplantısında 6 aylık icraatlarını ve ilerleyen sürece yönelik hedeflerini anlattı. Rektör Kent, üniversiteyi bir araştırma üniversitesi haline getirmek için çaba harcadıklarını ifade etti.
ADÜ’nün Aydın’ın en büyük kurumlarından biri olduğunu belirten Kent, “15 Mart’ta göreve başlamıştık. O zamandan bu zamana ne değişti? ADÜ 43 eğitim birimi, 3 enstitü, 21 fakülte, bir devlet konservatuvarı, 5 yüksekokul, 19 meslek yüksekokulu bulunmakta. ADÜ Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisi. Birim sayısı itibarıyla oldukça büyük. Lisans düzeyinde toplam 39 bin 227 öğrencimiz var. Lisansüstü eğitimde toplamda 3 bin 759 öğrencimiz var” ifadeleriyle üniversite hakkında bilgi verdi.
“KENDİMİZE HEDEF KOYDUK”
ADÜ’nün kimliğini ve kişiliğini oluşturan bir vizyonun olduğunu kaydeden Kent, şöyle devam etti: “ADÜ’nün kimliğini kişiliğini oluşturan vizyonumuz teslim töreninde de söylemiştim. Amacımız ADÜ’yü bir araştırma üniversitesi haline getirmek. Bu kolay değil ama ADÜ 1992’de kurulmuş. Kurulma tarihi itibarıyla aslında araştırma üniversitesi olabilecek süreye sahip. Kendisiyle beraber aynı dönemde kurulan bazı üniversiteler araştırma üniversitesi olmuş. Bunu kendimize hedef olarak koyduk. Bu bizim dönemimizde olur, bizden sonra olur bilemiyorum. Araştırma üniversite olmayı en üst noktaya oturttuk. Dekanlarımızla, yüksekokul müdürlerimizle her toplantıda söylüyoruz. Hem kadro imkânları daha iyi olacak hem de devletten aldığımız bütçe yeterli olacak. Bilimsel gelişmeler Aydın’a olumlu yansıyacaktır.”
“REYTİNG SIRALAMAMIZ İYİ DEĞİL”
Program akreditasyonlarını artırmayı planladıklarını söyleyen Kent, “Eğitim programlarımızın kalitesini yükselterek öğrencilerimize daha üstün bir eğitim sunmayı, üniversitemizi araştırma üniversitesi haline getirmek istiyoruz. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası sıralamalarda daha üst noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin reyting sıralaması iyi değil. YÖK’ten de bu konuda eleştiri aldık. Üniversitemizde bu konu konuşulmamış. Biz bunu gündemimize aldık. İTÜ’den destek almayı düşünüyoruz. Bu konuda üniversitemizi iyi bir noktaya getirme çalışmamız var. Sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Akreditasyonla ilgili bir birim oluşturduk. Orayı kurumsallaştırmak istiyoruz. Dekan, dekan yardımcısı, yönetici atamalarında bunu söylüyoruz. Atadığımız yöneticiler bizi ileriye götürecek kişilerden olsun” sözlerine yer verdi.
ADÜ HASTANESİ’NİN FAALİYETLERİ
ADÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin kentin en büyük hastanesi olduğunu dile getiren Kent, şunları kaydetti:
“1996 yılında kurulmuş. 2 bin 601 personel çalışmakta. Günde 4 bin 200’ü aşkın hasta tedavi görüyor. 1996 yılında kurulan hastanemiz sınırlı sayıda, sınırlı ölçekte faaliyette bulunurken akıllı bina denen ek bina yapılmış. Bizim geldiğimizde faaliyete başlamamıştı. Biz oraya kardiyoloji 2 servisini açtık. 20 yataklı yeni kardiyoloji servimiz bugün faaliyettedir. Kroner yoğun bakım ünitemiz de faaliyete başladı. Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımı da açıldı. Hastalarımız İzmir’e gönderiliyordu, bundan sonra Aydın’da tedavi görecekler. Ortopedi servisimizi geliştirdik, 33 yataklı hale getirdik. Kemik iliği ünitesini de aktif hale getirdik. Onkoloji servisinin açılması… Yeni onkoloji bölümüyle ilgili çalışmamız var. 32 yataklı yeni onkoloji servisimiz açılmış durumda. Ameliyathaneye yeni cihazlar alımı yapıldı. Büyük kısmı yapıldı. Bugün itibarıyla 11 salondan oluşmakta. Ek binamız yüzde 90 itibarıyla aktif alandan oluşuyor.”
AYRILAN ÖĞRETİM ÜYELERİNE DAVET
Kendilerinden önce 60’a yakın öğretim üyesinin üniversiteden ayrıldığını aktaran Kent, bir kısmını geri dönüş için ikna ettiklerini, bazılarınınsa geri dönmeyi kabul etmediğini bildirdi.
Üniversitenin iktisadi işletmesinin 24 milyon düzeyindeki borcunu 16 milyon düzeyine indirdiklerini kaydeden Kent, “Yakın zamanda makul seviyeye indireceğiz. Bu borç iktisadi işletme için çok fazla. İnşallah bunu kısa bir sürede 3 – 5 milyon seviyesine indirme düşüncemiz var. Aydın’a yakışan bir Teknokent binası yapmak istiyoruz. Muğla’nın yol kenarında hakikaten çok rahat, verimli çalışılabilen bir Teknokent’i var. Bizim de böyle bir yapıya ihtiyacımız var. Varyant yolu inşası konusunda Efeler Belediyesi, Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı’yla görüşmelerimiz devam ediyor. Onların desteğiyle varyant yolunu iyileştirmek istiyoruz. O yol üniversitemize yakışmıyor. İnşallah o alanda da bir atılım olacak” açıklamasında bulundu.
GEÇİŞLER KONTROL ALTINA ALINACAK
Üniversitenin merkez yerleşkesinde fakültelerin olduğu bölümle hastanenin olduğu bölümü ayıracaklarını söyleyen Kent, “Neden ayırıyoruz? Hastaneye gelenler, eğitimin yapıldığı fakültelere geçebiliyor. Arka tarafta kız yurdu da var. Kampüsü ortadan ayırıp geçişleri kontrol altına alacağız. Bunun ihalesine çıktık. Bunu da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız” dedi.
ZEREN ERTAŞ OLAYI
Işıklı’da KYK’ya ait Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen asansör kazasında ADÜ öğrencisi Zeren Ertaş’ın vefat etmesiyle ilgili de konuşan Rektör Kent, “Ölüm vakası olduğu için savcılık doğrudan kamu davası açtı. Bu süreç devam ediyor. Yurtlar, KYK’nın. Bizim oraya gidip denetleme, kontrol etme yetkimiz yok ama öğrenci bizim öğrencimiz. Şikâyet geldiğinde bunu yetkililere bildiririz. Adli süreç devam ediyor. Bilirkişi raporundan sonra adli makamlar gereğini yapacaktır” görüşlerini dile getirdi.
Rektör Kent’in basın toplantısına rektör yardımcıları da katıldı. (KIVANÇ UĞUR)