GÜNCEL

Pamuk üreticisi maliyetlerden dertli, verimden umutlu

Aydın TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Tolga Önal, yüksek girdi maliyetlerinin çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti. Hasadın kısa zamanda başlayacağını söyleyen Önal, verimden umutlu olduklarını bildirdi.

Abone Ol

SS 46 Nolu Aydın Pamuk ve Yağlı Tohum Satış Kooperatifi Başkanı Tolga Önal, pamuktaki fiyat belirsizliğinin üreticiyi kara kara düşündürdüğünü dile getirdi.

Pamuk hasadının başlamak üzere olduğunu kaydeden Önal, yaptığı açıklamada, “İnşallah üreticilerimiz için verimli bir sezon olur. Pamuk fiyatları belirsizliğini koruyor. İzmir Ticaret Borsası’nda yeni mahsul pamukla ilgili henüz fiyat oluşmadı. Şu anda bir şey kestiremiyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni mahsulün fiyatlarının oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“MISIRA YÖNELİŞ OLABİLİR”

Üreticinin girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Önal, şöyle devam etti: “Pamuğun bir dekardaki maliyeti 13 – 14 bin lira civarında. Verim pamuk toplanınca belli oluyor. Fiyat belirsizliği üreticileri kara kara düşündürüyor. Maliyetler yüksek olduğu sürece, bir de fiyat istediğimiz gibi olmazsa önümüzdeki yıl beyaz altından kaçış başlayacak. Bu sene prim de aynı şekilde bir lira 60 kuruş şeklinde belirlendi. Önümüzdeki yıl da primin ne olacağı belli değil. Belirsizlikler de pamuktan kaçış olarak algılanıyor. Mısır fiyatları şu anda iyi. Ton başına 9 – 10 bin lira fiyat konuşuluyor. Hal böyle olunca tekrar mısıra yönelme durumu söz konusu olabilir.”

“SANAYİCİ VE TEKSTİLCİLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

İzmir Ticaret Borsası’nda beklentinin üzerinde fiyat oluşmasını arzu ettiklerini dile getiren Önal, “Çiftçilerimiz üzerine düşeni yapıyor. Ülkemizde üretim var. Sanayicinin, tekstilcinin de aynı şekilde elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Onlar da dünya fiyatlarının üzerinde fiyat vererek pamuğun devamlılığını sağlayabilir. Pamuk stratejik bir bitki. Tekstil, gıda ve yem sanayii pamuktan faydalanıyor. O açıdan pamuk çok önemli. Bunun devamlılığının sağlanması için Aydın Tariş olarak elimizden geleni yapıyoruz. Üreticilerimizi ilaç, tohum, gübre anlamında destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

“KALİTE GÜZEL GÖRÜNÜYOR”

“Verim konusunda bir şey söylemek için henüz erken” görüşünü aktaran Önal, “Bir iki hafta içinde bir şey söyleyebiliriz. Ancak kalite güzel görünüyor. Şu an gelen pamuklar 43 randıman gibi. Ama tabii kuraklık ve aşırı sıcaklar da pamuğu etkiledi. 2 kat suyla üretim yapıldı. Bölgemizdeki üreticiler artezyenlerle üretimi tamamladı. Yeraltı suları sayesinde 3 veya 4’üncü suyu verdik. Ama tabii bu da ayrı bir maliyet” dedi.

Önal, tarla kiralarının da çok yüksek olmasından çiftçilerin mustarip olduğunu sözlerine ekledi.