GÜNCEL

Nazillili yazar Adalığ tarihe ışık tutuyor

Nazillili yazar emekli ilkokul öğretmeni Bingül Adalığ'ın Atatürk'ü görenlerin anılarını derlediği 'Atatürk’ü gördüm’ adlı kitabı raflarda yerini aldı.

Nazillili yazar Adalığ tarihe ışık tutuyor
Abone Ol

Nazillili yazar emekli ilkokul öğretmeni Bingül Adalığ "Atatürk'ün Gördüm" adlı kitabında Atatürk'ü görenlerin anılarını derledi. Nazilli'nin tarihine dair fotoğrafları inceleyerek ve büyüklerle yapılan söyleşilerden yararlanarak kitabını yazan Bingül Adalığ kitabı yazmak için 10 kişiyle yapılan görüşmelerde, Atatürk'ü gören çocukların duyguları ve düşünceleri aktarıldı. Araştırmacı yazar Adalığ fotoğraflarla anlatılanları destekleyerek kitabında anlattı. Daha önce de Nazilli ve çevresinin tarihine dair anıları ve milli mücadele dönemini anlatan kitaplar yazan Bingül Adalığ son olarak Atatürk'ü görenlerin anılarını kitaplaştırdı.

Whatsapp Image 2025 03 03 At 13.55.12

GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZE TAŞIDI

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak "Atatürk'ü Gördüm" kitabını hazırladığını belirten "Bingül Adalığ, “Nazilli’mizi tanımak ve tanıtmak amacıyla yaptığım araştırmalarımı, zaman içinde bir kitap albümde toplamak düşüncesi oluştu. 1990'l yıllarda da Aydin Sultanhisar'da Milli Mücadele yıllarında savaşın gerisinde, ailelerin yasadıklarını, o günün çocuklarından derleyip okuyuculara sunmuştum. Bu çalışmaları oluşturmak amacıyla çıktığım yolda Nazilli'nin geçmişteki yaşantısı ile ilgili fotoğrafları 1980 yılından beri araştırıp derlerken bazı değerli büyüklerimle de söyleşiler yaptım. Onların Milli Mücadele yılları öncesinden başlamak üzere anlatılarından, anlattıklarından, yararlanmak istedim. Çünkü bu konuda yazılmış bir kitap veya bir arşiv yoktu. O günleri anlatabilecek çok az kişi hayattaydı. "Görgü Şahitlerinin Anlattıkları ile Atatürk'ü Gördüm" başlıklı çalışmamdaki amacım ise farklı zamanlarda ve mekânlarda Atatürk'ü bizzat gören kişilerin (o günlerdeki çocukların) gözlemlerini, anlarını bir araya toplamak, görgü tanıklarıyla yapılan söyleşilerle, yazılı kaynakların ifade ettiği bağlantılarımı ortaya koymaktı. Onların 1920 ve sonraki yıllardaki duygularını, yaşadıklarını 2000'li yıllara taşımak, o günkü çocuklardan, bugünkü çocuklara, Atatürk'ü görmenin sadece kendisini görmek olmadığını, O'nun düşüncelerini, ilkelerini benimsemenin çok önemli olduğunu anlatmak istedim. Anlatılanlar ile fotoğrafların birebir olmasa da yakın ilişkileri olmasına, birbirini desteklemesine dikkat ettim” dedi.