Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) 10 Ocak Çalışan Gazetecier Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Törene Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, Kuyucak Belediye Başkanı Uğur Doğanca, Nazilli Başsavcı Vekili Erhan Güler, siyasi partilerin temsilcileri, kurum amirleri ve basın mensupları katıldı. NGC Başkanı Ümit Özmen ve Aydın Gazeteciler (AGC) Nazilli Temsilcisi Metin Özden’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
“YASAL BOŞLUKLAR GİDERİLMELİ”
Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan NGC Başkanı Ümit Özmen basın sektörünün yasal boşluklardan finansman sorunlarına kadar pek çok sorunla boğuştuğunu belirterek “10 Ocak 1961, gazetecilerin haklarının yasal güvenceye kavuştuğu bir dönüm noktasıydı. Ancak aradan geçen yıllara rağmen basın emekçileri, ne çalışma koşullarında ne de meslek özgürlüğünde anlamlı bir ilerleme kaydedebilmiştir. Bu nedenle, 10 Ocak’ı bir bayram değil, dayanışma günü olarak karşılıyoruz. Günümüzde medya, basın özgürlüğünden mesleki örgütlenmeye, etik standartlardan yasal düzenlemelere kadar ciddi sorunlarla boğuşuyor. Yasal boşluklar nedeniyle meslek onurumuz tehdit altında, basın sektöründe etik dışı uygulamalar artış gösteriyor. Gazeteciliği suç sayan anlayışlar ve haklarımızı kısıtlayan politikalar, meslektaşlarımızın özgürce çalışmasını engelliyor” dedi.
“KAPSAMLI BİR YENİLENMEYE İHTİYAÇ VAR”
Medya sektöründe kapsamlı bir yenilenmenin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Özmen “Sektör olarak zor bir dönemden geçiyoruz ve basın özgürlüğünden internet yasasına kadar birçok alanda yasal düzenleme bekliyoruz. Mesleki düzenlemenin olmaması; tehdit ve şantaja dayalı etik dışı haberlerin yapılmasına, birikimine, eğitimine bakılmaksızın dileyen herkesin gazeteci unvanı altında sektörümüzde boy göstermesine neden olmaktadır. Mesleki standartlar belirlenmeli, gazetecilik eğitimi ve etik kurallar desteklenmeli, yasa dışı faaliyetlere karşı düzenlemeler hızla hayata geçirilmelidir. Gazetecilerin haklarının korunması, meslek itibarının yeniden sağlanması ve demokrasinin güçlenmesi için adımlar atılmalıdır. Başta Basın Kanunu başta olmak üzere meslek yasası çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“YEREL BASIN HALKIN SESİDİR”
Basın Meslek Yasası’nın bir an önce çıkarılması talebini yineleyen Özmen “Yerel basın, demokrasinin temel taşlarından biridir. Bölgesinin ve yöresinin köylüsünden kentlisine kadar herkesin sesini duyuran, sorunlara çözüm arayan ve ulusal basına kaynak sağlayan yerel gazeteler/yerel medya destek bekliyor. Ekonomik zorluklarla mücadele eden bu kuruluşlar, halkın haber alma hakkının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Yerel basını ayakta tutmak için bir gazeteye abone olabilir, yerel haberleri paylaşabilir veya çevrenizdeki mekanlarda yerel gazetelerin bulundurulmasını talep edebilir, esnaflar - işadamları olarak ve STK temsilcileri olarak da yerel gazetelere reklam verebilirsiniz. Unutmayın, yerel basın sizin sesinizdir” dedi. Katılımcılar törenin ardından hayatını kaybeden basın mensuplarının kabirleri ziyaret edilerek karanfil bıraktı.