NAZİLLİ BELEDİYESİ 11. KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT FESTİVALİ

Abone Ol

6 Mart Cuma günü Belediye Meydanı’nda saat 14.30’da Nazilli halkının, bürokratların ve konukların katılımıyla güzel bir törenle başladı. Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği olarak bizler de heyet olarak bu güzel çalışmalara katıldık. Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın konuşmasıyla başlayan bu törende, Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy ile Milletvekili Süleyman Bülbül de birer konuşma yaptılar.

Nazilli Belediyesi Şubat ayında da Sümer Rekreasyon Alanı’nda ‘Okuyuverin Gari’ sloganıyla bir kitap fuarı açmış ve epey ilgi görmüştü. Böylesi kültür, edebiyat ve sanata dayalı çalışmaları yapan belediye başkanını dernek olarak kutlarız. Çeşitli yayınların, kitapların, yazarların, konuşmacıların buluşmasını sağlayan bu çalışmalar, Nazilli halkının bilgisine, kültürüne, okuma sevgisinin çoğalmasına elbette katkı sağlayacaktır.

Belediye Meydanında 30 civarında oluşturulan stantlarda ikişer masa ve bol miktarda oturma gruplarının sağlanması, kitapların teşhir edilmesinde yeterliydi. Belediye başkanı ve protokolün açılan tüm birimleri ziyaret etmesi, görüşmesi, fotoğraf çekimlerden sonra kitaplar ve yazarlar halkla buluştu. Bizim stantta Nazilli’de doğmuş, yaşamış ve orada uzun yıllar lisede edebiyat öğretmenliği yapmış Sabahattin Burhan vardı. Nazilli’nin Toygar Köyü’nde doğan yazarımız bu yörenin çete – efe geleneğini, kültürünü ve bu yörelerde yaşayan meşhur efeleri çocukluğundan beri yaşadığı için erken yaşta bilgi ve birikimlerini belgelemeye başlamış ve nihayet bunları tarihi müze, milli mücadele hayatımıza eser olarak bırakmıştır. Özellikle 3 ciltlik Yörük Ali Efe kitabı Türk edebiyatına, tarihine çok yararlı bir kaynak olmuştur. Özellikle Aydın’ın; Aydın’ın; Ege’nin Kurtuluş Destanı’na geniş yer veren ve elinde bulunan belgelerle geleceğe de bin ışık vereceğine inanıyorum.

Yazarımızın romanları, hikâyeleri ve birçok piyesi vardır. Bunların hepsini okudum mu? Hayır. Ama okuduğum ve etkisinde kaldığım her Türk çocuğunun özelikle Aydın’da yaşayan herkesin, her Egelinin şu kitapları okumasını isterim:

Yörük Ali Efe üç cilt, iki ciltlik Umurlulu Çete Ayşe, iki ciltlik Çiftlikli Kübra Çete, Sökeli Cafer Efe ve yine iki ciltlik Kozalaklı Mehmet Efe, Çakırcalı Mehmet Efe, Yazarımız Sabahattin Burhan’ın bu eserlerinin çok önemli olmasının nedeni çok geniş bilgilere, belgelere dayanmasıdır. O dönemi yaşamış olanlar ve onların yakınlarının, çocuklarının, torunlarının ellerindeki belgelerle zengin bir kaynağa sahip olmasıdır.

Aynı konularda çalışan İbrahim Kiraz da eserleriyle buradaydı. Sivas’ın kangal ilçesi Tekke Köyünde doğan, en son polis olarak geldiği Nazilli’de emekli olduktan sonra burayı çok sevip yerleşen ve kalan Nazilli’de yaşayan yazarımızın zeybekliğe olan merakı onu Demirci Mehmet Efe’ye yönlendirmiş ve uzun araştırmalar ve belgelerle dört ciltlik Demirci Mehmet Efe eseri ortaya çıkmıştır. Elinde o kadar kıymetli belgeler bulunuyormuş ki, beşinci cildini hazırlamaya başlamış. “ben eşkıya olmak için değil, şahsi menfaatler peşinde koşan zalim ve zorbaların haksızlıklarına karşı isyan ederek dağa çıktım ve zeybek oldum” diyen Demirci Mehmet Efe’nin beşinci cildini merakla bekliyor ve yazarımıza bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Sevgili okuyucular, Aydın’da doğmuş büyümüş, Nazilli Hamidiye, Toygar ve Arpaz yörelerini de bilen biri olarak maalesef bu yörelerde yaşayan Kurtuluş Mücadelesine katkı veren ve bu uğurda savaşan kahramanları ancak 50 – 60 yaşlarında okumam ve öğrenmem nedeniyle üzüldüğümü bildirmek zorundayım.

Not: Sevgili okurlar, 16 Mart, bu kitap fuarının son günü. Bu azarlarımızla tanışmak ve görüşmek isteyenler, o tarihe kadar Aydın’dan ‘sarı civciv’ adı verilen belediye otobüsleriyle çok rahat gidip, dönebilirler.