Müzik, ciddi ve eğlenceli bir iştir. İster icrâcı olun ister bir müzik araştırmacısı... İşinizi iyi ve doğru yapmanız gerekir. Bunu başarabilmek için de iyi bir donanıma sahip olmanız şarttır. Müzik, diğer disiplinlere benzemez. Kitap okuyarak tarih, sosyoloji veya felsefe gibi alanlarda bilginizi genişletebilir, hatta zaman içinde derinleşebilirsiniz bile. Ama müzik, eğer bir icrâcı olarak içinde bulunmamış ve müziği yaşamamışsanız size kolay kolay derinleşme imkânı vermez. Müzikle ilgili yazılan kitapları okumak veya yayınlanan albümleri dinlemek suretiyle sadece yüzeysel bilginizi artırabilirsiniz o kadar.
Son yılllarda bazı kimselerin, kendilerine meşgul olacak bir alan bulamamış veya meydanı boş bulmuş olmalarından olsa gerek, “nasıl olsa boş bir alan ve ne söylersen söyle kimse sesini çıkarmaz” diye düşünerek “müzik bilginliği”ne soyunduklarını görüyorum. Bu insanların herhangi bir müzik geçmişleri yok, müzik eğitimleri yok. Sadece iyi bir dinleyici ve başka insanlardan biraz farklı olduklarını hissediyor olabilirler, hepsi bu. Biraz kitap karıştırıp okumaya çalışıyor, arada bir konser izliyorlar. Buralardan edinilen bilgilerle toplum karşısına çıkarak onları bilgilendirmeye kalkmak, dürüstçe bir davranış değil. Ama maalesef ülkemizde bir işin kolayına kaçmak çok yaygın olduğu için, dürüstlük beklemek de beyhude.
Müzik Nedir?
İnsan duygu ve düşüncelerinin, tek sesli veya çok sesli olarak anlatımına müzik denir. Müzik genelde, enstrüman denilen müzik aletleri kullanılarak yapılan bir sanattır. Müzik, insanın coşkulu, sevinçli ve hüzünlü duygularını ifade eder.
Müziğin Çeşitli Dalları Vardır.
* Klâsik(Klasik) Müzik, (Klasik Batı, Çok Sesli vb.)
* Senfonik Müzik,
* Türk Sanat Müziği,
* Türk Halk Müziği,
* Özgün Müzik,
* Türkü Müzik,
* Arabesk Müzik,
* Fantazi Müzik,
* Pop Müzik, (J-pop, K-pop, Türkçe Pop Arabesk Pop)
* Rock Müzik, (punk, heavy metal vb.)
* Caz Müzik,
* Metal Müzik,
* Rap Müzik,
* Blues Müzik, (soul blues, blues rock, teksas blues vb.)
* Caz Müzik, (ragtime, soul caz vb.)
* Country Müzik, (swing, amerikana vb.)
* Elektronik Müzik, (ambient, elektro, house vb.)
* Hafif Dinleti Müzik, (lounge vb.)
* Hip Hop Müzik, (trap, drill vb.)
* Karayip Tarzı Müzik, (reggae vb.)
* Latin Müzik, (bolero, flamenko, mango vb.)
* R&B Müzik (funk, disko, soul vb.)
* Askeri Müzik, (Mehter, Bando vb.)
* Dini Müzik (Cami, Tasavvuf vb.)
* Oyun Havaları Müzikleri,
* Bölge Müzikleri, (Karadeniz, Akdeniz, Ege, Marmara, Trakya, Anadolu, Doğu,Batı)
* Taverna Müzik,
* Çocuk Müzikleri,
* Folklor Müzik (Yöresel, Harmandalı vb.)
* Roman Müzikleri
* Kontrbas Müzik,(Bateri vb.)
* Remiks Müzik (Karışık, DJ, Derleme, Çevirim vb)
gibi çeşitli sınıflara ayrılmışlardır.
Anadolu insanımız, halk müziğini daha çok sever. Türkü, en önemli formdur. Batıda ise, sanat müziği ve pop müziğe daha fazla rağbet edilir. Kültürel kimlik, müziğin seçiminde önemlidir.
Senfonik Müzik ise, genelde Avrupa ülkeleri ortak dilini ifade eder. Müzik, insan ruhuna seslenir.
Müzik dinlemek, müzik yapmak, insan ruhuna huzur ve sakinlik verir. 18. yüzyılda akıl hastalarını tedavi etmek için de müzikten yararlanılmıştır.
Müziğin insan ruhuna seslenen sihirli bir gücü vardır. Ünlü sosyolog Auguste Comte bu konuda “ Müzik, insana bir bayram gününün ruh halini yaşatır.” derken, Congreven de “Müzik doğruca ruha seslenir, ruhta kendisini en iyi müzik yoluyla ifade edebilir.” demiştir. Ülke ve insan ayırımı olmadan, müziğin dili evrenseldir. Müziği her insan dinler, sözlerini anlamasa bile, melodi sesleri kişiye bir şeyler ifade eder, hissettirir.
Müzik Eşsiz Bir Sanattır, Hikayenin Lirik ve İşitsel İfadesidir
Bazı sesler, bir atmosfer yaratmak ya da düşünceleri ve duyguları ifade etmek için amaca yönelik bir şekilde birleştirilir. Bu organize ses muhteşemdir. Müzik, koordine edilmiş bir ses veya ses koleksiyonudur. Müzik yaratmak, kişisel derinliğe duygu, merak ve iç görü getirir. İfadenin sınırlarını aşar ve onunla etkileşime giren herkes için benzersiz bir sanat eseri sağlar. Müziği özel bir sanat formu yapan en önemli özelliklerden biri de pek çok şekilde tüketilebilmesidir. Seyirci, evlerinin rahatlığında, birden fazla teknoloji veya cihaz aracılığıyla müzik dinleyebilir.
Müzik temalarının tartışılması ve yaygınlaştırılmasıyla şarkıların anlamı çağının ötesine geçmeye devam edecektir. İyi şarkılar ebedidir ve tüm nesiller onları takdir edebilir. Şarkılarla bağlantı kurabilir. İnsanları, nesilleri, tarihi ve anlamı doğru bir şekilde ifade edilemeyecek şekillerde birbirine bağlar.
Diğer pek çok sanat türü arasında, müziğin birçok farklı biçime sahip olabilmesi nedeniyle en göze çarpanlardan biri olduğu kanıtlanmıştır. İster belirli bir şarkı, ister müzisyen anıları, duyguları, önemli yaşam olaylarını, hatta yalnızca belirli bir duyguyu temsil ediyor olsun, bir sanat olarak müzik bize daha karmaşık, değerli biçimlerde hissetme ve ifade etme fırsatı verir.
ÖZLÜ SÖZ: "Müzik, insanların evrensel dilidir." "Müzik, seslerle düşünme sanatıdır." "Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevincİ ve her şeyidir." (Mustafa Kemal ATATÜRK) "Müzik dinleyen insan, yalnızlıktan uzaklaştığını hisseder."
Aydın'ın Haber Portalı Yeni Kıroba Gazetesi Tüm Saygıdeğer Okurlarım; Selamlar, Saygılar ve Sevgiler. Güzel Günlere; Mutlu Yarınlara... Sağlıcakla, Esenlikle, Huzur dolu ve Dostça kalın.